In het laatste weekend van augustus vindt in Nijmegen de 11e editie van het Gebroeders van Limburg Festival plaats. Het grootse middeleeuwse festival is ter ere van de prachtige miniatuurschilderingen van de gebroeders Herman, Paul en Johan van Limburg (ca. 1380 – 1416). Het programma, gebouwd op het thema van dit jaar ‘Ambachten,’ is inmiddels bekend en borduurt voort op het provinciale gezamenlijke erfgoedthema Gemaakt in Gelderland.

Programma
Zaterdag 29 augustus start het festival om 11.00 uur. In het Valkhofpark staan verscheidene re-enactmentgroepen (denk aan ridders, smidsen en kunstenaars), Op Kelfkensbos is een middeleeuwse jaarmarkt en in Museum Het Valkhof zijn er voordrachten, muziek en theater. Bovendien zal de beruchte Gelderse draak weer acte de présence geven, recht voor de ingang van Museum het Valkhof. ’s Avonds is er een middeleeuws achtgangen banquet “ende vermaeck” in de Sint Stevenskerk (tickets zijn verkrijgbaar via de website). Daarnaast zijn alle festivalterreinen (Museum Het Valkhof, het Valkhofpark, Kelfkensbos, het Mariënburgplein en de Sint Stevenskerk) tot 23.00 uur geopend voor publiek. Hier kunt zich volledig wanen in de middeleeuwen tussen allerlei middeleeuwers.

Zondag 30 augustus vindt om 10.00 uur een bijzondere kerkdienst plaats in de Stevenskerk met een middeleeuws concert en een lezing. Dit gaat vooraf aan een middeleeuwse processie. Nadien is er een brunch in de Waagh (tickets zijn verkrijgbaar via de website). ’s Middags om 13.00 uur is het hoogtepunt van het Gebroeders van Limburg Festival: de Blijde Incomste. Dit is een optocht ter ere van de edele Katharina van Kleef en deze optocht herbergt honderden figuranten: van adel, tot geestelijken en van ridders tot bijbehorende dieren; allen getooid in authentieke, historische laatmiddeleeuwse kostuum. De voorgaande jaren was deze optocht de grote publiekstrekker met duizenden toeschouwers langs de kant. De start is op de Hertogstraat en eindigt op de Burchtstraat. Een toelichting op de optocht zal plaatsvinden op de Grote Markt.

Mariënburgplein, Lux Nijmegen en het stadsarchief op festivalterrein
Nieuw dit jaar is de toevoeging van het Mariënburgplein, Lux Nijmegen en het stadsarchief aan het festivalterrein. Alhier kunt u onder andere het middeleeuwse schaakspel beleven. Ook nieuw dit jaar is de Belevenisroute: een wandeling langs een twintigtal locaties in de Nijmeegse binnenstad. Denk hierbij aan cafés en winkels met middeleeuwse resten zoals kelders, muren, dakconstructies en binnenplaatsen. Eén van deze locaties is het Gebroeders van Limburg Huis; dé plek waar de gebroeders Van Limburg met hun familie hebben gewoond. In de kelder van het huis zijn een prachtig gewelf en trappen te zien. Ook is hier een schilderdemonstratie. Een ander, zeer uniek, monument is het Cellenbroedershuis. Dit is een oud klooster.

Op alle locaties van de Belevenisroute staan Nijmeegse stadswachten (ook een nieuwe toevoeging aan het festival), die tekst en uitleg geven over (de historie van) de locatie waar u zich op dat moment bevindt.

Tickets
Kaarten voor de toegang van het festivalterrein zijn verkrijgbaar bij de kassa’s op het terrein. Deze kosten u slechts €5,-. Een passe-partout voor beide dagen kost u €8,-. Tickets voor de extra evenementen (brunch, banquet) zijn verkrijgbaar op onze volledig vernieuwde website www.gvlimburg.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.