Op zondag 30 augustus krijgt de hertog van Gelre, Willem I, zijn nieuwe harnas aangemeten. Dit harnas is een maand geleden in Groningen vervaardigd en de re-enactor die de hertog speelt, heeft het harnas inmiddels gepast en beoordeeld.

Zaterdag 18 juli werd in een smederij Groningen de laatste hand gelegd aan het harnas voor hertog Willem van Gelre. Na weken van werk heeft smid Klaas Kloosterhuis een harnas vervaardigd van tussen de 15 en 20 kilogram. Het zit, volgens re-enactor Wouter Wagenvoort, als gegoten en wordt absoluut niet als straf gezien deze te dragen.

Willem III van Gulik was als Willem I van 1371 tot 1402 de hertog van Gelre. Hij was slechts zeven jaar bij zijn aanstelling. Het harnas is gebaseerd op de enige afbeelding waarop Willem van Gelre in harnas te zien is. Dit zal dus een bijzonder stuk zijn in het rijke spectrum van het Gebroeders Van Limburg Festival.

Onthulling
De onthulling zal tijdens het Gebroeders Van Limburg Festival plaatsvinden. Om 12.30 uur zal eerst de welbekende Blijde Incomste plaatsvinden. Dit is het hoogtepunt van het jaarlijks terugkerende Gebroeders Van Limburg Festival. De Blijde Incomste is een historische optocht ter ere van de middeleeuwse hertogin Katharina van Kleef. De optocht voert de stoet dwars door het Nijmeegse stadscentrum en herbergt honderden figuranten: adel en geestelijken zijn vertegenwoordigd, evenal ridders, dieren, troubadours en zwervers. Allen zijn getooid in prachtige authentieke, laatmiddeleeuwse kostuums. Dit is de grote eyecatcher van het festival met jaarlijks duizenden toeschouwers. In deze stoet zal hertog Willem van Gelre ook meelopen. Nadien volgt een toespraak van initatiefnemer Jacobus Trijsburg in Museum Het Valkhof om 14.45 uur over de hertog Willem van Gelre. Tijdens deze lezing krijgt de hertog zijn nieuwe harnas aangemeten.

De volledige programmering voor het Gebroeders van Limburg Festival is terug te vinden op http://www.gvlimburg.nl.