Op 26 en 27 september beleeft de voorstelling Perenbomen bloeien wit van Theatergroep Kwatta en Theater Gnaffel haar dubbele première. Perenbomen bloeien wit is gebaseerd op de gelijknamige jeugdroman (1999) van Gerbrand Bakker.

Kees Vroeger speelden we het
Klaas We hebben het jarenlang gespeeld
Kees We begonnen altijd buiten, bij de oude beuk
Klaas De beuk was het startpunt
Kees Meestal was het Klaas die aftelde
Klaas Drie, twee, een, af.

De tweeling Klaas en Kees en hun jongere broer Gerson spelen al heel lang ´zwart´: een spel waarbij de belangrijkste regel is dat ze hun ogen niet mogen opendoen. Maar als op een zondagochtend de broers en de hond Daan in het autootje van hun vader stappen, verandert alles in één klap.

Perenbomen bloeien wit is een aangrijpend verhaal, dat door de lichtheid van de taal, naast tragiek, ook humor in zich draagt. Het is de West-Friese nuchterheid van Klaas en Kees, de onhandigheid van vader Gerard, en de aandoenlijkheid van de hond Daan, waardoor deze geschiedenis levensecht, kwetsbaar en onontkoombaar wordt.

Gerbrand Bakker:
Ik vind het geweldig dat Kwatta een toneelvoorstelling maakt van mijn boek Perenbomen bloeien wit. Mijn boek niet langer plat maar driedimensionaal, en ook voor mij helemaal fris en anders en nieuw.

Perenbomen bloeien wit wordt gemaakt door Theatergroep Kwatta uit Nijmegen en Theater Gnaffel uit Zwolle. Perenbomen is een jeugdtheatervoorstelling voor iedereen vanaf 8 jaar, gespeeld door vier acteurs en zes poppen. De voorstelling reist tot half december door Nederland. Kijk op www.kwatta.info en/of www.gnaffel.nl voor meer informatie over Perenbomen.

Bewerking en regie: Josee Hussaarts – spel: Joost Dekker, Rogier van Erkel, Leendert de Ridder en Steven Stavast – poppen en coaching poppenspel: Elout Hol – decor en kostuums: Jacqueline van Eeden – muziek: Jolle Roelofs – lichtontwerp: Berry Claassen – techniek: Hanno Siegers en Jesse Knoop – foto: Laura Luca