De Bibliotheek Gelderland Zuid en Welzijnsorganisatie Tandem sloten deze week een succesvolle pilot van de VoorleesExpress af. Vrijwilligers introduceerden voorleessessies en taalspelletjes bij twaalf gezinnen in Nijmegen. Voorlezer Lieke van den Reijen (29): “Ik las voor aan Ismael (8). De eerste keer dat ik hem sprak, vond hij lezen stom, maar in de loop van de 20 weken wilde hij steeds vaker dat ik een kwartiertje langer bleef.”

Twintig weken lang kregen gezinnen thuis wekelijks een eigen voorlezer over de vloer. Zo vergroten kinderen (en ouders) spelenderwijs hun woordenschat en hun plezier in lezen en taal. Niet alleen worden de kinderen voorgelezen, maar de ouders zitten erbij en krijgen tips en advies om na twintig weken het voorlezen en de spelletjes voort te zetten. Bij de laatste bijeenkomst kwamen alle gezinnen en voorlezers nog even bij elkaar. Lieke: “Zo leuk om te zien: alle kinderen waren superenthousiast.”

Voorlezen
Uit onderzoek blijkt dat kinderen die op driejarige leeftijd dagelijks worden voorgelezen, na twee jaar hoger op taal en rekenen scoren dan leeftijdsgenootjes die niet worden voorgelezen. Ze lopen ook voor op sociaal, emotioneel, fysiek en creatief gebied. De VoorleesExpress staat daarom klaar voor gezinnen met kinderen tussen de twee en acht jaar die op deze leuke manier wel wat extra taal kunnen gebruiken. Het programma start twee keer per jaar in september en februari.

De oorsprong van de VoorleesExpress ligt bij een groep studenten in Utrecht die spontaan gingen voorlezen in diverse gezinnen. Zij zagen dat er in deze gezinnen behoefte was aan ontspannen manieren om de Nederlandse taal te oefenen. Landelijk kwam hier aandacht voor. Het idee werd verder ontwikkeld en werd in Nijmegen opgepakt door de Bibliotheek Gelderland Zuid en Welzijnsorganisatie Tandem.

Wil je je als gezin of voorlezer aanmelden bij de VoorleesExpress? Stuur dan een mail naar nijmegen@voorleesexpress.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.