Ruim 300 vergunningen en pachttoestemmingen worden op voordracht van Vierdaagsefeesten door de gemeente Nijmegen afgegeven. Onder andere de integrale handhavingsteams controleren dag in dag uit op de voorwaarden bij de vergunning. Opvallend dit jaar is dat heel veel vergunninghouders zich aan de voorwaarden houden en dat er weinig gehandhaafd hoeft te worden.

Controle op de voorwaarden
Vierdaagsefeesten is dermate groot en druk bezocht dat het erg belangrijk is dat bijvoorbeeld alle terrassen en verkoopwagens op de juiste plek staan om de calamiteitenroutes vrij te houden, de brandwerendheid van de gebruikte materialen geborgd is, er niet geschonken wordt aan minderjarigen, er niet illegaal geloosd wordt op het riool, de electriciteitsvoorzieningen gekeurd zijn en de ballastblokken goed bevestigd zijn. De organisatie verstrekt zowel bij de inschrijving als bij de vergunningverlening de voorwaarden aan de ondernemer zodat deze goed op de hoogte is. Dit is gebundeld in het zgn. Oranje Boekje. Al in de week voorafgaand aan het evenement – tijdens de opbouw – als in de week zelf, wordt actief gecontroleerd en gehandhaafd op de voorwaarden door de betrokken diensten.

In Nijmegen wordt gewerkt met een Integraal Handhavingsteam. De controles zijn op deze manier goed op elkaar afgestemd en wanneer een ondernemer zich niet aan de voorwaarden houdt vergemakkelijkt dit de handhaving bij het opleggen van een boete omdat de afstemming binnen de diensten al heeft plaatsgevonden. Controles in de late avonduren op het geluidsniveau vallen buiten dit regime omdat dit speciale aandacht behoeft. Echter ook tussen deze disciplines vindt nauw overleg plaats.

Iedere ochtend worden, in aanwezigheid van de organisatie van Vierdaagsefeesten, de bevindingen naast elkaar gelegd en wordt besproken wat hercontrole behoeft, waar een oplossing is gevonden of wie een dwangsom heeft gekregen. Waar andere jaren toch best veel bijsturing nodig was, is het dit jaar opvallend dat het Integraal Handhavingsteam het signaal afgeeft dat ‘de binnenstad’ er netjes bijstaat en dat men zich bijzonder goed aan de voorwaarden houdt. Bij deze dus een welverdiende pluim voor de vergunninghouders!

Gezellige Roze Woensdag
De stad liep op woensdagmiddag al vroeg vol en het ritme zat er lekker in. Samen feestvieren verbroedert. En dat lieten onze bezoekers massaal zien op deze Roze Woensdag waarbij Faberplein even het middelpunt van de wereld leek te zijn. Het was de dag dat men het leven letterlijk door een roze bril zag. Wandelaars sleepten zich, dankzij de aanmoedigende feestvierders langs de zijlijn, door hun laatste kilometers van de tweede wandeldag. Roze Woensdag was één groot feest. Een feest met maar twee regels: respecteer elkaar en dresscode roze.

Flitsende artiesten
Roze Woensdag was ook de dag dat Dries & Dave Roelvink al hun charmes in de strijd gooiden bij Matrixx Live aan de Kade. Het was de dag van Typhoon, die hiphop, calypso, jazz en folk naar de Stevenskerk bracht. Extince liet zijn zachte ‘g’ horen op het Valkhof Festival. The Dirty Daddies gooiden werkelijk alle mogelijke hits in de dirty blender op Plein ’44, en het was gieren geblazen met Gordon in de Molenstraat.

Bezoekersaantallen Vierdaagsefeesten 2015
Zaterdag 197.000 bezoekers (2014: 137.500 bezoekers)
Zondag 205.000 bezoekers (2014: 155.000 bezoekers)
Maandag 175.000 bezoekers (2014: 215.000 bezoekers)
Dinsdag 192.500 bezoekers (2014: 205.000 bezoekers)
Woensdag 254.000 bezoekers (2014: 240.000 bezoekers)
Donderdag
Vrijdag
(weektotaal 2014: 1.442.000)