Tijdens het grote Vierdaagseonderzoek van Maria Hopman en haar team van het Radboudumc en Eat2Move zijn veel gegevens verzameld. De kernvraag is: `Zijn gezonde bewegers ook goede eters?’ Ja, blijkt uit de eerste inventarisatie van de resultaten.

Van 1.100 lopers is, voordat zij aan de Vierdaagse begonnen, eenmalig bloed afgenomen. Allemaal hebben zij een vragenlijst over hun voedingspatroon ingevuld. Daarnaast zijn honderd van deze 1.100 deelnemers intensief onderzocht. Vijftig van hen zijn ongetraind aan de tocht begonnen. Zij trainden maximaal vijftig kilometer. De andere vijftig hebben goed geoefend: zij trainden meer dan 750 kilometer. Deze honderd lopers zijn dagelijks getest. Hun gewicht, vochtgehalte en lichamelijke conditie zijn gemeten en er is bloed afgenomen voor extra analyses.

Groente en fruit
De Vierdaagsewandelaars eten meer fruit en groenten dan de doorsnee Nederlander. Dit blijkt uit de antwoorden op vragen over hun voedingspatroon. De Gezondheidsraad adviseert om tenminste twee stuks fruit per dag te eten. De gemiddelde Nederlander eet echter krap één stuk fruit, terwijl de wandelaars in het dagelijks leven gemiddeld 1,85 stuks fruit per dag eten. Hetzelfde geldt voor de aanbevolen tweehonderd gram groenten per dag. De Vierdaagsewandelaar eet per dag 170 gram groenten, terwijl de gemiddelde Nederlander op 120 gram blijft steken. Opvallend is dat vrouwen meer fruit en groenten eten dan mannen. En met het stijgen van de leeftijd neemt het eten van fruit en groenten toe. De gezondste eters binnen de Vierdaagse zijn de vrouwelijke deelnemers van 60 jaar en ouder.

Vrouwen scoren beter
De Vierdaagsewandelaars hebben goede bloedwaarden. Het aantal mensen met tekorten is zeer gering. Vrouwen hebben gemiddeld iets betere hemoglobine waarden dan mannen. Hemoglobine is verantwoordelijk voor transport van het zuurstof in ons lichaam. Een te laag hemoglobine leidt tot bloedarmoede. Ook wat betreft vitamine B12 en foliumzuur scoren vrouwen beter. Zowel vitamine B12 als foliumzuur zijn onder andere belangrijk voor een goed hemoglobinegehalte.

Getraind en ongetraind
Opmerkelijk is dat bij zowel de getrainde als ongetrainde wandelaars er geen uitvallers zijn. Mogelijk is dit te danken aan de ideale weersomstandigheden. Wel rapporteren ongetrainde wandelaars meer spierpijn en blaren. Bloed- en urineanalyses worden op een later tijdstip uitgevoerd en zullen inzicht geven in hart- en nierfunctie en spierschade.

Brede samenwerking
Het Vierdaagseonderzoek is dit jaar een samenwerking tussen het Radboudumc, Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen Universiteit. De onderzoekers werken samen in het project Eat2Move. De testen zijn mede mogelijk gemaakt door Siemens Healthcare.