Weer een druk programma bij LUX vanaf donderdag 6 augustus. Er staan weer een aantal filmpremières klaar en ook is er weer veel te doen rondom muziek en cultuur.

Vanaf donderdag 6 augustus
Filmpremière
De fazantenmoordenaars – Mikkel Nørgaard

 

Vanaf donderdag 6 augustus
Filmpremière
Masaan – Neeraj Ghaywan

In Benares, een heilige Indiaanse stad gelegen aan de Ganges, is het leven verbonden aan strenge regels en morele tradities. Deepak wordt hopeloos verliefd op een meisje van een welgestelde familie. Hij is van een lagere kaste waardoor de liefde tussen hen onmogelijk wordt gemaakt. Devi heeft een tragedie veroorzaakt en wordt sindsdien geplaagd door schuldgevoelens omdat ze haar vader met een torenhoge schuld heeft opgezadeld. De jonge Jhonta verlangt naar een familie. Allen zijn naarstig op zoek naar een betere toekomst, maar worden gehinderd door de oude tradities en de daarbij geldende regels. Tot hun levens elkaar kruizen…

In Masaan toont regisseur Neeraj Ghaywan het leven in India, het land waar alles draait om hindoeisme en het zo typerende kastensysteem. Daarbij laat hij voorbeelden van discriminatie, van ongelijkheid en van de vele regels en wetten rondom het huwelijk. Geen Bollywood-film maar een ontroerend en realistisch portret van India en haar inwoners.
LUX Mariënburg, regulier tarief

 

Vanaf donderdag 6 augustus
Filmpremière
Hiroshima Mon Amour – Alain Resnais

Hiroshima Mon Amour is een naoorlogse klassieker waarin de Franse actrice Elle (Emmanuelle Riva, Amour) in Hiroshima verliefd wordt op de getrouwde Japanse architect Lui (Eiji Okada, The Ugly American, 1963). De actrice en de architect delen een traumatisch oorlogsverleden: zij had tijdens de oorlog een verhouding met een Duitse soldaat en werd als landverraadster opgepakt. Hij heeft de verschrikkingen van de atoombom ervaren.
Dit speelfilmdebuut van Alain Resnais werd bij de release in 1959 geprezen om zijn onconventionele vorm. De regisseur koos ervoor geen gebruik te maken van flashbacks, maar juist het heden en (oorlogs)verleden vloeiend in elkaar te laten overlopen. Het scenario voor de film werd geschreven door Marguerite Duras (India Song, 1975).

Hiroshima Mon Amour wordt opnieuw vertoond naar aanleiding van de herdenking van de bom op Hiroshima, op 6 augustus 1945. De film werd recentelijk digitaal gerestaureerd voor verbeterde kwaliteit en een nog mooiere beleving.
LUX Mariënburg, regulier tarief

 

Vanaf donderdag 6 augustus
Filmpremière
Tu dors Nicole – Stéphane Lafleur

De twintigers Nicole (Julianne Côté, Sarah prefers to run) en Véronique (nieuwkomer Catherine St-Laurent) hebben het rijk voor zich alleen wanneer Nicoles ouders op vakantie zijn. Ze brengen een zorgeloze zomer door in Quebec. Maar de rust wordt verstoord als Nicoles oudere broer Rémi met zijn muziekband onverwachts thuis opduikt. De vriendschap tussen Nicole en Véronique wordt hierdoor op de proef gesteld. Een hittegolf, Nicoles slapeloosheid en een tienjarige aanbidder zorgen voor nog meer problemen.

Tu dors Nicole is een heerlijke droogkomische ‘coming of age’-film, geheel opgenomen in zwart-wit. Het is de derde film van regisseur Stéphane Lafleur (Monsieur Lazhar) en werd in 2014 geselecteerd voor het programma van het filmfestival in Cannes.
LUX Mariënburg, regulier tarief

 

Vanaf donderdag 6 augustus
Filmpremière
De Fazantenmoordenaars – Mikkel Nørgaard

In 1994 wordt in een zomerhuisje een tweeling dood aangetroffen. Ze zijn op gruwelijke wijze vermoord. Alles wijst in de richting van een groepje ’upper class’-studenten van een nabij gelegen kostschool, maar de zaak wordt abrupt gesloten wanneer een van de dorpsbewoners verklaart schuldig te zijn. Twintig jaar later krijgt inspecteur Carl Mørck (Nikolaj Lie Kaas, Child 44) het dossier in handen, en hij vermoedt dat er iets niet aan de zaak klopt. Samen met zijn collega Assad (Fares Fares, Zero Dark Thirty) heropent hij het onderzoek. Wanneer ze dieper in de zaak duiken stuiten ze op een oude noodoproep van een wanhopig meisje, Kimmie, die meer van de moord af lijkt te weten. Als blijkt dat Kimmie al sinds die moordzaak vermist is, starten ze een intensieve zoektocht naar haar. Ze zijn echter niet de enigen…

De Fazantenmoordenaars is de tweede verfilming van de boekenserie ‘Serie Q’ van Jussi Adler-Olsen (‘De vrouw in de kooi’). De boekenreeks gaat over de afdeling onopgeloste zaken van de politie te Kopenhagen, welke onder leiding staat van detective Carl Mørck. In Nederland werden meer dan 800.000 exemplaren verkocht. Het scenario van De Fazantenmoordenaars is in handen van Millenniu-scenaristen Nikolaj Arcel en Rasmus Heisterberg. Regisseur Mikkel Nørgaard (de Deense televisieserie Borgen) maakte er een rauwe, onheilspellende thriller van.
LUX Mariënburg, regulier tarief, € 2,00 korting op vertoon van een geldige bibliotheekpas

 

Vanaf donderdag 6 augustus
Filmpremière
Hard to be a God – Alexei German

Op de planeet Arkanar, die qua ontwikkeling te vergelijken is met de Middeleeuwen, regeert het totalitaire kwaad. Hier leven ook dertig wetenschappers van de planeet Aarde, die daar zijn om Arkanar observeren. Ze hebben de kennis van alles wat zou kunnen gebeuren, maar zij mogen niet ingrijpen. De wetenschappers voelen zich hulpeloze goden in een wereld waarin intellectuelen opgejaagd wild zijn.

Gedurende zijn hele carrière wilde regisseur Alexei German (1938-2013) de roman van de gebroeders Stroegatski verfilmen; een verhaal dat gaat over de hiërarchie tussen God en de mens. Vijftien jaar lang heeft German zich volledig aan dit project gewijd. Zijn echtgenote en zoon maakten de film na zijn dood af. Het resultaat is een magnifiek zwart-witfresco van een gedoemde wereld. En het afscheid van een Russische filmmeester.
LUX Mariënburg, regulier tarief, € 2,00 korting op vertoon van een geldige bibliotheekpas

 

Vrijdag 7 augustus
Muziek
NJO – Sjostakovitsj’ surrealistisch labyrint
De NJO Muziekzomer is een jaarlijks terugkerend Gelders zomerfestival. De organisatie is in handen van het NJO, een organisatie die zich richt op de ontwikkeling van jong toptalent. Het muzikale aanbod van dit festival, dat op diverse plekken in Gelderland wordt gehouden, bestaat uit klassieke muziek in de breedste zin van het woord en bevat voor ieder wat wils.

Sjostakovitsj surrealistisch labyrint, samengesteld door slagwerker Konstantyn Napolov, begint met Pianotrio nr. 2 opus 67. Een opmerkelijk stuk, om meerdere redenen. Sjostakovitsj schreef het in 1944. Het is een klaaglied voor zijn dierbare vriend, de musicoloog Ivan Sollertinsky, en voor de slachtoffers van de Holocaust. Het is ook de eerste keer dat Sjostakovitsj een Joods thema gebruikte; een muzikaal eerbetoon aan het spectrum en de ritmes van de Joodse volksmuziek zoals hij die kende.

Na de pauze volgt een speciale bewerking van Sjostakovitsj’ 15e. Zijn laatste symfonie zit vol met citaten van andere componisten en van zijn eigen vroegere werken. Niemand, ook hijzelf niet, kon verklaren waarom. Zo is Rossini’s Willem Tell prominent aanwezig. De componist liet zich voor zijn symfonie inspireren door een persoonlijke ervaring: hij hoorde bij het uitwaken uit narcose na een operatie de monitoren in zijn ziekenhuiskamer en verwerkte deze geluiden in de muziek.
LUX Mariënburg, 20.30 uur, €12,50

 

Zondag 9 augustus
Special
Roze Borrel – Xenia
Eén keer per maand heeft LUX een gezellige borrelmiddag voor gays & lesbians. Voorafgaand aan de Roze Borrel vertoont LUX een speciaal geprogrammeerde film. Daarna kun je samen met alle gasten vanaf 15.00 uur naborrelen. Met op 9 augustus de vertoning van Xenia, een moderne Griekse Odyssee, waarin twee jongens op zoek gaan naar hun vader en de waarheid. Betoverend, eigenzinnig, humoristisch.

De flamboyante 16-jarige Danny staat onverwachts voor de deur van zijn 18-jarige broer Odysseus. Na de dood van hun moeder zijn ze plotseling alleen. Daarnaast wonen ze als Albanezen illegaal in Griekenland. Maar hun Griekse vader moet toch ergens te vinden zijn? We volgen de twee op hun zoektocht langs vrienden, vijanden en vergeten diva’s, door donkere bossen, op zoek naar zichzelf en de betekenis van gastvrijheid.
LUX Oranjesingel, start film: 14.15 uur, start borrel: 15.00 uur, film regulier tarief, entree borrel gratis

 

Dinsdag 11 augustus
Muziek
NJO – Silent Movie
De NJO Muziekzomer is een jaarlijks terugkerend Gelders zomerfestival. De organisatie is in handen van het NJO, een organisatie die zich richt op de ontwikkeling van jong toptalent. Het muzikale aanbod van dit festival, dat op diverse plekken in Gelderland wordt gehouden, bestaat uit klassieke muziek in de breedste zin van het woord en bevat voor ieder wat wils.

Iemand wordt vermoord en wordt vervolgens gelegen in zijn doodskist achtervolgd. Het lijk springt uit de doodskist en laat alle achtervolgers verdwijnen… Dadaïsme ten top in vier korte films uit het avant-gardetijdperk, van de hand van klinkende namen als Man Ray, Luis Buñuel en Salvador Dalí. Silent Movie is een project van pianist Matteo Mijderwijk. Vier grappige, absurde korte films uit de jaren 20 van de vorige eeuw worden door Matteo en kompanen voorzien van muziek uit dezelfde periode. De muziek is deels gecomponeerd, en deels geïmproviseerd. Een beetje jazz en een beetje modern. Alles behalve ‘silent’!
LUX Mariënburg, 20.30 uur, €12,50

 

Openingstijden Kassa LUX Mariënburg
MA t/m VR: 14.00 – 22.15 uur
ZA: 13.00 – 22.15 uur
ZO: 11.00 – 22.15 uur
Tel. 024 3816859

 

Openingstijden Kassa LUX Oranjesingel
MA t/m ZA: 14.00 uur tot een kwartier na aanvang laatste voorstelling
ZO: 11.30 uur tot een kwartier na aanvang laatste voorstelling
Tel. 024 3816859

 

Openingstijden Café LUX
ZO t/m DO: 09.00 – 01.00 uur
VR & ZA: 09.00 – 02.00 uur
De keuken is dagelijks geopend van 09.00 – 12.00 (ontbijt), 09.00 – 16.00 uur (lunch) en vanaf 17.30 uur (diner)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.