Vanaf Donderdag 16 juli
Filmpremière Every Thing Will Be Fine – Wim Wenders
Filmpremière Mr. Holmes – Bill Condon
Filmpremière Gay & Lesbian Summer Film Festival: The Duke of Burgundy – Peter Strickland

Vanaf Zaterdag 18 juli
Special Vierdaagse familiefilm – Wiplala
Special Muziek op het terras – Pieter Nabbe & Friends
Special Nachtdansen – Houseclassics: Steve Cop & Camiel

Zondag 19 juli
Special FilmOntbijt
Special Muziek op het terras – Loes Swinkels
Special Film op het terras – To Catch a Thief (1955)

Maandag 20 juli
Special Muziek op het terras – OH BOY
Special Film op het terras – Some Like It Hot (1959)
Special Studentenavond@LUX

Dinsdag 21 juli
Special Muziek op het terras – Leeways
Special Nachtdansen – Spectrum: Mr. Mendel, BoogieBuddha, Davy Brandts & Emilio Bestevez

Woensdag 22 juli
Special Muziek op het terras – Einfach Kurt
Special Gay & Lesbian Summer Film Festival – The Skeleton Twins
Special Gay & Lesbian Summer Film Festival – Appropriate Behavior
Special Nachtdansen – Roze Woensdag met De MANege: Dirty K & DJ Samaker
Vanaf donderdag 16 juli
Filmpremière
Every Thing Will Be Fine – Wim Wenders
Op een koude, besneeuwde winteravond komt door een tragisch ongeluk een kind om het leven. Het is niemands schuld. Niet van Tomas (James Franco, Spring Breakers), de automobilist, niet van Christopher, die beter op zijn broertje had kunnen letten, en ook niet van Kate (Charlotte Gainsbourg, Samba), die haar twee kinderen eerder binnen had kunnen roepen. Na het ongeluk valt Tomas in een zwart gat. Hij zoekt troost in zijn schrijfwerk terwijl hij een nieuw leven probeert op te bouwen met Ann en haar dochter Mina. Wanneer Tomas zeventien jaar later een boek uitbrengt dat gebaseerd is op het ongeluk, besluit Christopher hem op te zoeken, de man verantwoordelijk voor de dood van zijn broertje.

150716 Every Thing Will Be Fine

Every Thing Will Be Fine, van gerenommeerd regisseur Wim Wenders (The Salt of the Earth), is een verhaal over schuldgevoel en de zoektocht naar vergiffenis, maar bovenal vertelt het verhaal dat de tijd niet altijd alle wonden heelt. Er is ook moed nodig om onder ogen te zien wat er is gebeurd en om te kunnen vergeven.
LUX Mariënburg, regulier tarief

Filmpremière
Mr. Holmes – Bill Condon
In 1947 woont de 93-jarige Sherlock Holmes (Ian McKellen, Gods and Monsters) met zijn huishoudster (Laura Linney, Mystic River) en haar zoontje in het afgelegen Sussex. Op een rustige boerderij houdt hij honingbijen, schrijft hij in zijn dagboek en worstelt hij met zijn verslechterde geheugen. Holmes, die bekend staat om zijn intelligentie en zijn vermogen om belangrijke conclusies te deduceren uit kleine aanwijzingen, heeft daarom moeite met de afnemende kracht van zijn geest. Toch blijft de oude speurneus gefascineerd door een onopgeloste zaak rondom een mooie, jonge vrouw. Het jonge zoontje van zijn huishoudster helpt hem met zoeken naar antwoorden. Holmes stelt zichzelf vragen over het leven, de liefde en de beperkingen van zijn geest.

150716 Mr. Holmes

Mr. Holmes van regisseur Bill Condon ging in première tijdens het Berlin Film Festival 2015. De film is gebaseerd op het boek ‘A Slight Trick of the Mind’ van Mitch Cullin. Ian McKellen is op zijn best in de rol van ’s werelds meest bekende detective. Een must-see voor alle Holmes-fans.
LUX Mariënburg, regulier tarief, € 2,00 korting op vertoon van een geldige bibliotheekpas

Filmpremière
Gay & Lesbian Summer Film Festival: The Duke of Burgundy – Peter Strickland
Iedere ochtend fietst huishoudster Evelyn (nieuwkomer Chiara D’Anna, Berberian Sound Studio) met goede moed naar het statige landhuis van Cynthia (Sidse Babett Knudsen, Borgen). Maar daar wordt ze niet bepaald vriendelijk onthaald. Bits snauwt Cynthia haar opdrachten toe en wanneer iets haar niet zint, volgt straf. De twee vrouwen blijken verwikkeld in een langdurige sm-relatie. Het is echter de vraag wie daadwerkelijk de touwtjes in handen heeft in dit complexe liefdesverhaal.

150716 Gay and Lesbian Summer Film Festival The Duke of Burgundy

De weelderige aankleding, het zwoele camerawerk en de romantische soundtrack maken van The Duke of Burgundy een sensueel drama, dat zich afspeelt in een bijzondere vrouwenwereld. Toch wordt de meeste erotiek aan de verbeelding overgelaten. Regisseur Peter Strickland heeft zich vooral geconcentreerd op de volstrekt geloofwaardige liefde tussen twee vrouwen, die hun eigen tijdloze (en manloze) universum weten te creëren.
LUX Mariënburg, regulier tarief

 

Vanaf zaterdag 18 juli t/m 23 juli
Special
Vierdaagse Familiefilm – Wiplala
Tijdens de Vierdaagsefeesten is er voor de hele familie genoeg te beleven bij LUX. Van 18 t/m 23 juli wordt de film Wiplala vertoond, gebaseerd op het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt. Elke dag te zien om 15.00 uur en helemaal gratis!
Wiplala gaat over een klein mannetje van ongeveer 10 cm groot. Het is geen kaboutertje, maar een Wiplala. Zo heet hij ook. Hij komt uit een land waar iedereen kan toveren, al noemen ze het daar tinkelen. Wiplala kan echter niet zo goed tinkelen. Hij vergeet steeds hoe hij dingen weer teruggetinkeld krijgt. Daarom besluit hij het land te verlaten.

Kruipend door een hele lange gang belandt hij in de keukenkast van de familie Blom. Meneer Blom, de vader van dit eenoudergezin, heeft weinig tijd en aandacht voor zijn kinderen: de verlegen Johannes van 9 jaar en de zelfstandige 11-jarige Nella Della. Wanneer Johannes per toeval Wiplala in de keuken achter een pot pindakaas vindt, is hij blij iets voor zichzelf te hebben. Het lukt hem echter niet zijn vondst lang voor de rest van het gezin verborgen te houden. Nella Della vindt het kleine mannetje wel interessant en spannend, maar meneer Blom gelooft helemaal niet in tinkelende kleine mannetjes. Als Wiplala de familie Blom net zo klein tinkelt als hijzelf, is dat het begin van een spannend avontuur over hele kleine mensen in een hele grote wereld. Zullen ze ooit weer ‘normaal’ worden?
LUX Mariënburg, 15.00 uur, toegang gratis

 

Zaterdag 18 juli
Special
Muziek op het terras – Pieter Nabbe & Friends
Pieter Nabbe is sinds vier jaar actief als zanger en liedjesschrijver. In 2014 bracht hij in eigen beheer zijn eerste ep Take a Ride uit. Deze verzameling melancholieke liedjes, in de traditie van Nick Lowe en Richard Hawley, nam hij op in de Galloway Studio in Nijmegen, met muzikale begeleiding van o.a. Pieter Klaassen (Gé Reinders).
Terras Café LUX, 21.00 uur, gratis


Special

Nachtdansen – Houseclassics: Steve Cop & Camiel
Dit jaar trapt Nachtdansen weer af met de beroemde Houseclassics! Steve Cop, afkomstig uit Belgie, maakte furore begin jaren 90 met een residentie in FUSE en ontelbare gastoptredens in o.a. REX club (Parijs). Houseclassics zoals het hoort!

Nijmegen heeft ook zijn eigen houselegendes. Camiel is daar absoluut een van! Deze house-dj heeft een verfijnd gevoel voor de betere “jack”, “acid” en andere uit Chicago en Detroit afkomstige house.
LUX Mariënburg, 23.00 uur, vvk. € 8.00, entree € 10.00

 

Zondag 19 juli
Special
Muziek op het terras – Loes Swinkels
Loes Swinkels komt uit Limburg, maar het had net zo goed Texas kunnen zijn. Met haar sterke, bluesy stem neemt ze je mee naar de plek van verlate wegen en versleten spijkerbroeken. Loes hoopt met haar liedjes liefde en hoop in de wereld te brengen. En dat is ook precies wat ze doet op het terras van LUX.
Terras Café LUX, 16.00 uur, gratis
Special
Film op het terras – To Catch a Thief (1955)
Tijdens de Vierdaagsefeesten vertoont LUX de filmklassier To Catch a Thief (1955). Deze stijlvolle komedie-thriller met Cary Grant en Grace Kelly in de hoofdrollen geldt nog steeds als de belichaming van cool-chic. Hitchcock laat Grant optreden als voormalige meesterinbreker die zijn onschuld moet bewijzen, Kelly is de archetypische ijskoude blondine met verborgen verlangens. Juwelendief John Robie is befaamd om de onnavolgbare toeren die hij ooit uithaalde, maar heeft zich teruggetrokken uit het inbrekersgilde. Wanneer aan de Rivièra een serie ingenieuze inbraken plaatsvindt, valt de verdenking meteen op Robie, die zich zal moeten inspannen om z’n onschuld te bewijzen.
Terras Café LUX, 22.15 uur, gratis

 

Maandag 20 juli
Special
Muziek op het terras – OH BOY
OH BOY is een akoestische band en bestaat uit drie muzikanten: Alissa (zang), Olaf (gitaar) en Peter (contrabas). Ze spelen heerlijke akoestische covers van onder andere Norah Jones, Eva Cassidy, Pearl Jam, en Milow.
Terras Café LUX, 16.00 uur, gratis
Special
Film op het terras – Some Like It Hot (1959)
Tijdens de Vierdaagsefeesten vertoont LUX de filmklassier Some Like It Hot (1959). Chicago, eind jaren twintig. Twee muzikanten, Joe en Jerry, hebben moeite om het hoofd boven water te houden. De enige vacatures zijn twee plaatsen voor damesmuzikanten in een damesorkest. Als de twee door de straten van Chicago lopen zijn ze ongewild getuige van de executie van een aantal gangsters door een concurrerende bende onder leiding van ‘Spats’ Colombo. De twee vluchten, maar beseffen ook dat ze zullen moeten onderduiken. Ze herinneren zich het damesorkest en verkleed als vrouw weten ze een plaatsje te krijgen in de band….
Terras Café LUX, 22.15 uur, gratis

150720 Some Like It Hot

 

Dinsdag 21 juli
Special
Muziek op het terras – Leeways
De Nederlandse band Leeways speelt energieke reggae, funk/rock met diverse roots. Leeways staat ieder optreden te trappelen om de overvloedig aanwezige energie over te brengen op het publiek. En dat is ze tot nog toe altijd gelukt.
Terras Café LUX, 21.00 uur, gratis

150721 Leeways - Terras vierdaagse - foto Al Hajem(1)
Special
Nachtdansen – Spectrum: Mr. Mendel, BoogieBuddha, Davy Brandts & Emilio Bestevez
Disco, funk, soul en house met Spectrum! Mr. Mendel, afkomstig uit Amsterdam, heeft momenteel een constante stroom aan releases, zoals ‘Lumberjacks in Hell’, ‘Street Edits’ en ‘Basic Fingers’. Zijn passie en toewijding, en zijn geweldig opgebouwde platencollectie toont hij samen met BoogieBuddha.
Davy Brandts, bekend van DRIFT en Doornroosje zal met zijn dj-sets de ruimte vullen met warme soulvolle house, funk en disco samen met zijn liefde voor jazz, funk en afro. Als mede initiatiefnemer van Deep Motions zal Emilio Bestevez diepe techno, viezige house, Afrikaanse ritmes, electro, boogie, italo, hip-hop en disco draaien. Dj Davy Brandts: “Met muziek zo zwart als de nacht een vibe creëren als op een zonnige festivaldag, dat is Spectrum”.
LUX Mariënburg, 23.00 uur, vvk. € 8.00, entree € 10.00

Woensdag 22 juli
Special
Muziek op het terras – Einfach Kurt
Einfach Kurt maakt duistere murderballads, broeierige vooroorlogse blues, nachtclubnoir-songs, alles begeleid door contrabas en hoekige hotseknotsende percussie. Einfach Kurt is een zelfkant-songwriter die in zijn liedjes graag de meest smerige en donkere hoekjes van de menselijke psyche opzoekt. “Het was alsof Marilyn Manson een ballad opnam onder de Eiffeltoren” (Review 3voor12). Einfach Kurt trekt het publiek dicht naar zich toe met zijn muziek die soms duister, dan weer melancholiek is.
Terras Café LUX, 21.00 uur, gratis
Filmpremière
Gay & Lesbian Summer Film Festival: The Skeleton Twins
Zoals ieder jaar komt het succesvolle Gay & Lesbian Summer Film Festival naar LUX! Van 15 juli t/m 2 september worden de mooiste internationale gay en lesbian films vertoond.

De tweeling Maggie (Kristen Wiig, Her) en Milo (Bill Hader, The Disappearance of Eleanor Rigby) heeft al jarenlang geen contact. Een onverwachte reünie zorgt ervoor dat ze beiden worden geconfronteerd met alles wat er fout is gegaan in hun leven.
Voor Maggie betekent dit dat zij gaat inzien wat er mis is aan haar huwelijk met Lance (Luke Wilson, Death at a Funeral). Milo ontdekt dat hij eigenlijk nooit het verdriet van een verbroken relatie heeft verwerkt. Langzamerhand komen Maggie en Milo er achter dat ze de band met elkaar moeten herstellen om echt verder te kunnen met hun leven en weer gelukkig te worden.
LUX Mariënburg, 19.30 uur, regulier tarief
Filmpremière
Gay & Lesbian Summer Film Festival: Appropriate Behavior

Zoals ieder jaar komt het succesvolle Gay & Lesbian Summer Film Festival naar LUX! Van 15 juli t/m 2 september worden de mooiste internationale gay en lesbian films vertoond.

Shirin doet haar uiterste best om zowel de ideale Perzische dochter als een jonge, hippe, politiek correcte en ook nog eens biseksuele Brooklynner te zijn. Het valt niet mee om aan alle beelden te voldoen.
Een hilarisch, prikkelend maar ook ontroerend debuut van Desiree Akhavan over een jonge vrouw die met seksuele uitspattingen haar gebroken hart wil repareren maar dit ook voor haar familie verborgen moet zien te houden. Echter zonder succes!
LUX Mariënburg, 21.30 uur, regulier tarief


Special

Nachtdansen – Roze Woensdag met De MANege: Dirty K & DJ Samaker
Het Nachtdansen wordt deze Roze Woensdag georganiseerd door De MANege.
Al jaren een begrip in Arnhem, maar tijdens de Nijmeegse zomerfeesten komt de MANege onder de rivieren. De MANege is een feest voor gay en open-minded partypeople. Er heerst een relaxte sfeer waarin iedereen zich thuis kan voelen. Met iedere editie groeit de naamsbekendheid van dit feestje, dus het is de hoogste tijd om De MANege in Nijmegen te introduceren. De avond word gehost door Miss Travestie 2014 Megan Schoonbrood, de DJ’s zijn Dirty K en de Nijmeegse DJ Samaker (beiden o.a. Club NYX).
LUX Mariënburg, 23.00 uur, vvk. € 12.50, entree € 15.00

 

Openingstijden Kassa LUX Mariënburg
MA t/m ZA: 11.30 – 22.15 uur
ZO: 09.30 – 22.15 uur
Tel. 024 3816859

Openingstijden Kassa LUX Oranjesingel
Dagelijks: 11.30 uur tot een kwartier na aanvang laatste voorstelling
Tel. 024 3816859

Openingstijden Café LUX
ZO t/m DO: 09.00 – 01.00 uur
VR & ZA: 09.00 – 02.00 uur
De keuken is dagelijks geopend van 09.00 – 12.00 (ontbijt), 09.00 – 16.00 uur (lunch) en vanaf 17.30 uur (diner)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.