Namen ‘Ruimte voor de Waal’ bekend; ‘Spiegelwaal’ en ‘De Lentloper’

De nieuwe namen voor het gebied van Ruimte voor de Waal zijn bekend. Uit de 944 inzendingen die dit voorjaar binnenkwamen in het kader van een namenprijsvraag koos de jury, de namen ‘Spiegelwaal’ en ‘De Lentloper’ voor respectievelijk nevengeul en ‘promenadebrug’. De winnaars van de prijsvraag verdienen met hun inzending allebei een ballonvaart voor twee personen. Voor de overige plekken in het gebied zijn namen gezocht die aansluiten bij bestaande namen of bij de historie van het gebied.

Spiegelwaal
De naam Spiegelwaal is bedacht door Jan de Geer uit Lent. De jury, bestaande uit burgemeester Hubert Bruls, Joke Cuperus HID Rijkswaterstaat, bewoner Jan Rikken, Dichter des Vaderlands Anne Vegter en architect Laurent Ney, spreekt van een tot de verbeelding sprekende, heldere en robuuste naam, met een klassieke uitstraling. De samenstelling met -Waal benadrukt de band met de bestaande rivier, het woord spiegel versterkt dit: de nevengeul als een kalme afspiegeling van de druk bevaren hoofdrivier de Waal. Spiegelwaal verwijst bovendien naar de spiegelende werking van het water. Het sluit daarmee ook mooi aan bij het streven van architect Laurent Ney om de gladgepolijste onderzijde van de door hem ontworpen brug als een spiegel het beeld van het water te laten reflecteren.

De Lentloper
Edwin Hendriks uit Lent bedacht de naam De Lentloper. Deze dynamische naam past volgens de jury in meerdere opzichten goed bij de brug. Over de brug loop je letterlijk van Lent naar (Veur) Lent. Daarnaast verwijst de naam in meerdere opzichten naar het ontwerp van de brug. De brug met zijn sierlijke poten lijkt door het water van de ene naar de andere oever te lopen. Op de brug is veel aandacht geschonken aan de positie van voetgangers: de brug wil juist voor hen een aangename verblijfsplek zijn. De jury vindt bovendien dat De Lentloper goed aansluit bij de namen van de bestaande bruggen, De Snelbinder en De Oversteek. Zij verwachten dat de naam gemakkelijk gebruikt zal worden en daarom snel zal inburgeren.

Andere namen
Overige namen die zijn vastgesteld zijn ‘Veur Lent’ voor het (schier)eiland en ‘Lentse Warande’ voor de nieuwe kade. De citadelbrug gaat ‘Zaligebrug’ heten. Het stuk Bemmelsedijk op het eiland krijgt als nieuwe naam ‘Oudedijk’, De naam Oosterhoutsedijk blijft bestaan op het eiland. Het wandelpad op het eiland heeft de naam Ossewaardpad gekregen.

Het project Ruimte voor de Waal is onderdeel van het landelijke waterveiligheidsprogramma Ruimte voor de Rivier. Door het verleggen van de dijk en het graven van een nevengeul krijgt de rivier meer ruimte en ontstaat er – in het hart van Nijmegen – een eiland in de Waal met ruimte voor wonen, recreatie en cultuur, water en natuur. Drie bruggen verbinden het eiland met Nijmegen Noord. De oplevering van het hele project is gepland in december van dit jaar.

Kijk voor meer informatie over het project op www.ruimtevoordewaal.nl

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.