Sinds vrijdag 17 juli hangen aan de noord- en zuidzijde op het fiets/wandelpad van De Oversteek twee plaquettes die tekst en uitleg geven over deze bijzondere plek. De borden geven een toelichting op de heldhaftige Waalcrossing uit september 1944, het lichtkunstwerk Lights Crossing, de Sunset March en het Waalmonument op de Oosterhoutsedijk. De borden zijn gemaakt in opdracht van de gemeente Nijmegen.

Stadsbrug De Oversteek is gebouwd op de plek waar op 20 september 1944 de heldhaftige oversteek plaatsvond in het kader van Operatie Market Garden. Om de Waalbrug in handen te krijgen, staken Amerikaanse militairen van de US 82nd Airborne Division de Waal over in gammele canvas bootjes. Bij de operatie verloren 48 militairen het leven. Sinds 1984 staat er op de Oosterhoutsedijk een monument van Marius van Beek ter nagedachtenis aan deze militairen. Ook de nieuwe brug herinnert aan de oversteek. Niet alleen door de naam De Oversteek maar ook door  het lichtkunstwerk van Atelier Veldwerk op de brug. Iedere avond bij zonsondergang gaan 48 paar lantaarnpalen één voor één aan.

Het lichtkunstwerk was voor veteranen uit Overbetuwe aanleiding de Sunset March in het leven te roepen. Sinds oktober vorig jaar loopt er bij zonsondergang iedere avond een veteraan, met vaak belangstellenden, mee met het aangaan van de lampen. Volgende week, tijdens de Vierdaagse, lopen er van maandag tot en met donderdag ook detachementen Canadese, Engelse en Franse militairen mee met het dagelijkse eerbetoon. De Amerikanen lopen om veiligheidsredenen niet mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.