72 jaar geleden, tijdens WOII, werd een Engelse bommenwerper neergehaald in Beuningen. Daarbij kwamen zes mensen om het leven. Ab Bruisten (83) zag het als klein jongetje gebeuren. Sinds 2013 staan we tijdens de Vierdaagse even stil bij deze gebeurtenis.

Op woensdag 22 juli, tijdens de doorkomst van de Nijmeegse Vierdaagse, start om 9.00 uur de ceremonie. Deze duurt ongeveer 10-15 minuten. Burgemeester Carol van Eert en een afgevaardigde van het Britse leger houden een korte speech, waarna ze samen met leden van de Beuningse Scouting kransen leggen en eer betonen op de plek waar het toestel neerstortte. Ook Ab Bruisten en enkele leden van het bestuur van Stichting DE4DAAGSE zijn aanwezig.

Scouts adopteren gemarkeerde plek
De gemarkeerde plek is inmiddels geadopteerd door Scouting Beuningen. Leden van de scouting zijn tot het einde van de doorkomst van de Vierdaagse op 22 juli aanwezig om het verhaal over de neergehaalde bommenwerper aan belangstellenden te vertellen.

Achtergrond
Op 23 juni 2013 was het precies 70 jaar geleden dat een Engelse bommenwerper op het grondgebied van de gemeente Beuningen neerstortte. Het vliegtuig werd door het Duitse afweergeschut neergehaald. Op de piloot na, die met parachute landde in Hees bij Nijmegen, kwamen alle zes Engelse bemanningsleden om in een enorme vuurzee. Het oorlogsmonument bij de Corneliuskerk in Beuningen omvat de propeller van dit vliegtuig net zoals een beschrijving van de namen van de omgekomen Britse inzittenden. De jaarlijkse dodenherdenking in Beuningen op 4 mei wordt gehouden bij dit monument.

Eight minutes to Beuningen
In 2012 heeft Tim Barlow, wiens oudoom één van de verongelukte militairen was in dat vliegtuig (Jack Osborne, boordwerktuigkundige op dit vliegtuig), een prachtig boek uitgebracht waarin de laatste ‘Eight Minutes to Beuningen’ worden beschreven en herdacht. Deze Engelsman heeft ook reeds vele jaren de herdenkingen in Beuningen bezocht en bracht steeds meer nabestaanden van de omgekomen militairen mee om de herdenkingen bij te wonen. Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/eightminutestobeuningen en www.beuningen.nl/boektimbarlow.

Markering
Samen met de leden van het bevrijdingscomité Beuningen, met in het bijzonder de heer Ab Bruisten, heeft de gemeente het idee opgevat de feitelijke locatie van het neergestorte vliegtuig in het Beuningse Veld, te markeren. Dit is in 2013 in de nacht van 22 op 23 juni op het exacte tijdstip van de crash gebeurd, toen 70 jaar geleden.

Locatie
De gemarkeerde plek ligt aan de Vierdaagseroute. Onderaan het talud van het viaduct Verlengde
Wilhelminalaan ten zuiden van de A73.

De locatie is alleen als volgt te bereiken, i.v.m. wegafsluitingen voor de Vierdaagseroute:
 Via de Schoenaker richting de Groene Heuvels (Ficarystraat)
 Neem na ruim 1 kilometer de eerste weg rechts (Elsenpas)
 Blijf deze helemaal uitrijden (ruim 2 kilometer) en steek de Schoenaker rechtdoor over
 Na ongeveer 800 meter ligt het markeerpunt aan de parallelweg aan de linkerkant (zie rode
stip)
 Volg parkeerinstructies van de aanwezige verkeersregelaars op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.