De Rijn, Maas, Waal en IJssel vormen het decor voor steeds meer nieuwe toeristische producten. De fietspendelboot maakt in de zomer van 2015 opnieuw vaartochten. Bovendien worden er nieuwe fietsroutes langs het water op de markt gebracht. Het Beuningse kunstenaarsduo Huub en Adelheid Kortekaas neemt kunstliefhebbers mee op een digitale fietstocht langs kunstwerken aan de rivieren in het Rijk van Nijmegen. En weervrouw Margot Ribberink treedt op als digitale gids op fietstochten langs de rijke cultuurhistorie aan het water. Ook kan er in tal van gebieden aan het water struintochten worden gemaakt. Alles wat te maken heeft met ‘Gelderland mooiste waterkant van Nederland’ is beschreven in een gratis inspiratiebrochure en staat op geldersestreken.nl/rivieren. Het geheel wordt uitgevoerd onder leiding van het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen RBT KAN.

Pendelboot
Deze zomer zullen op 7 dinsdagen tussen 14 juli en 25 augustus pendelboten vaartochten maken over de Waal, de IJssel en de Nederrijn. Vertrekplaatsen zijn Arnhem, Nijmegen, Tolkamer, Rees (D), Deventer, Kasteel Doorwerth en Eiland van Maurik met diverse aanlegplaatsen onderweg. Kaartjes voor enkele reis en retour zijn aan boord te koop. In iedere aanlegplaats staat een haltebord met de exacte aankomst- en vertrektijden. De fiets mag mee aan boord. De boten varen ieder hun eigen traject met voldoende mogelijkheden voor combinaties met wandelen, fietsen, stad- en horecabezoek met tijd voor attracties en musea.

Kunstgeheimen
In het Rijk van Nijmegen is er een routeboekje met drie nieuwe fietstochten langs kunstwerken verschenen. Die kunstwerken staan ofwel direct aan het water ofwel verbeelden de relatie van de bewoners met het water van de grote rivieren. De bekende kunstenaars uit Beuningen Huub en Adelheid Kortekaas zijn de gids in de route-app maar ook in het routeboekje. Alle drie routes volgen het fiets­knoop­punten­netwerk.

Routes Blauwe Goud
Ieder van de vier grote rivieren heeft zijn eigen route in het kader van cultuurhistorie gekregen. Al fietsend over het knooppuntennetwerk kan er kennis worden gemaakt met forten, kastelen, molens, vestingwerken, historische binnensteden, stuwen en sluizen. Weervrouw Margot Ribberink treedt op als digitale gids in de route-app en ook in de twee routeboekjes vertelt zij over de charme van die objecten langs het water.

Struinen
Op verschillende plekken langs de Maas en de Waal zijn er struinommetjes en struingebieden. Hier kan de wandelaar dan wel een paaltjesroute volgen dan wel op eigen gelegenheid door ongerepte natuur wandelen. Een speciale struinbrochure (met fraaie getekende kaarten!) geeft het publiek alle gebieden met parkeer- en horecagelegenheden in de buurt.

Inspiratiebrochure en fietsroutes
Het volledige vaarschema van de pendelboot, routekaarten, prijstabel en tal van tips om een vaartocht te combineren met een fietstocht in de omgeving is gebundeld in een (gratis!) inspiratiebrochure. Die is verkrijgbaar bij VVV’s en toeristisch bedrijfsleven in de regio Arnhem Nijmegen en de aanlegplaatsen van de pendelboot. De nieuwe fietsroutes en struinbrochure zijn ook bij de VVV’s in de regio Arnhem Nijmegen verkrijgbaar.

Ondersteuning
Alle genoemde activiteiten worden uitgevoerd door het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen RBT KAN. Het geheel is mede mogelijk gemaakt dankzij ondersteuning door de Provincie Gelderland en het Europees Fonds voor de Regionale Ontwikkeling ´Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst!’.