Hoewel elke dag van de Vierdaagse bijzonder is, kent De Dag van Elst dit jaar van begin tot eind meer dan speciale momenten.

Zes jonge lopers lossen dit jaar het startschot. Het jongste meisje en de jongste jongen op resp. de 30, 40 en 50 kilometer, luiden de Vierdaagse dit jaar in met een knal van een confettikanon. Maaike, Sjoerd, Iris, Luke, Laura en Reinder zijn de gelukkigen die met een druk op de knop het legioen in beweging mogen zetten. Iris: “Ik ben wel een beetje zenuwachtig voor het startschot, maar ik denk dat ik vannacht toch goed kan slapen. Ik heb er heel veel zin in!”

Nachtburgemeester
Terwijl de wandelaars de confetti nog uit de haren kloppen, staat op de Sint Jorisstraat de nachtburgemeester van Nijmegen, Angela Verkuijlen, voor hen klaar. Met een stel cheerleaders en andere enthousiastelingen steekt zij de wandelaars een hart onder de riem. Angela: “De Vierdaagse hoort bij Nijmegen. Wat ik als nachtburgemeester bijzonder vind, is de ontmoeting tussen feestvierders die uit de nacht komen en de wandelaars die het krieken van de dag meemaken voordat ze een enorme prestatie leveren.”

Trots in Lent
Het wandellegioen, dat tegen die tijd ongetwijfeld vol energie zit, komt na een paar kilometer terecht in de Begoniastraat in Lent. Deze straat is voor het twintigste jaar op rij volledig uitgedost met de gelijknamige plantensoort. Waarom? “Omdat we trots zijn dat het parcours van de mars door onze straat loopt”, aldus Tony Wanetie, die met zijn broer en een vriend initiatiefnemer is van de ‘Via Begonia’. Traditiegetrouw klinkt hier om 4:00 uur de muziek uit de speakers en staat er een paar levensgrote schoenen – een bekende fotoplek voor de wandelaars – pontificaal opgesteld voor huisnummer 36, het ouderlijk huis van de gebroeders Wanetie.

Na ongetwijfeld nog meer feestelijke momenten op de route wordt de dag in stijl afgesloten met de ‘Sunset March’ over stadsbrug de Oversteek. De mars wordt – buiten de Vierdaagse om – dagelijks gelopen en is een eerbetoon aan de 48 geallieerden die zeventig jaar geleden, op die plaats, het leven lieten voor de bevrijding van Nijmegen. De ‘Sunset March’ loopt van zuid naar noord en wordt stemmig vergezeld van het één voor één aanspringen van 48 paar lantaarnpalen. Een delegatie van Canadese veteranen en marsleider Johan Willemstein vergezellen de initiatiefnemers van de mars morgen bij zonsondergang.