De ‘highlight’ en tevens toepasselijke afsluiter van dag 2 van Vierdaagsefeesten was de knetterende en duurzame vuurwerkshow boven de Waal. De show is de officiële gezamenlijke opening van de de marsen, de feesten en de gemeente Nijmegen. De verwachtingen waren hoog gespannen, de show was weergaloos.

Duurzame weergaloze Waal in Vlammen
De vlammen boven de Waal waren dit jaar voor het eerst duurzaam. Vierdaagsefeesten koos als eerste in Nederland voor milieuvriendelijk vuurwerk. Het duurzame alternatief brengt een betere kleurkwaliteit en intensiteit met zich mee dan conventioneel vuurwerk, en daarnaast is het rookvrij. Het afsteken van traditioneel vuurwerk vervuilt de lucht met fijnstof, en de bodem en het water met zware metalen. Ook de hulzen van het vuurwerk zijn biologisch afbreekbaar waardoor deze geen schadelijke resten achterlaten. Beziger van het vuurwerk Dream Fireworks heeft, als importeur van het Spaanse milieuvriendelijke Ecocolours, in Nijmegen de toon gezet voor een nieuwe generatie vuurwerkshows. De kleuren wit en groen zijn nog niet verkrijgbaar in de milieuvriendelijke variant, daar wordt hard aan gewerkt om ook die kleuren ‘groen’ te maken.

De oh’s en ah’s waren gisteravond niet van de lucht van de circa 60.000 toeschouwers die een plekje hadden gezocht rondom de Waal en na afloop klonk er een warm en spontaan applaus van hun 120.000 handen.

Prachtige programmering
Daarnaast steeg ook het niveau van de programmering tot grote hoogte op de 37 festivallocaties in de binnenstad van Nijmegen. De Stevenskerk was eigendom van Douwe Bob. Kraantje Pappie betoverde Matrixx Live aan de Kade. Ali B was de baas op het Faberplein. De Staat liet Plein ’44 rocken. Het Valkof Festival was in handen van Thomas Elmore. De Molenstraat verwelkomde Eva Simons. En Frank Boeijen liet zijn muzikale stempel achter op het Museumplein.

Dit jaar voor het eerst: Flashmob goes classic
Ook andere juweeltjes lieten zich zien, de mannen van het Nijmeegs Mannenkoor kwam onopgemerkt samen tussen de feestvierende bezoekers en verrasten hen met een muzikale flashmob. Klassieke muziek werd warm omarmd door duizenden bezoekers. Op vier verschillende locaties in de stad vormde het aansprekende koor een opvallende verschijning en bracht een prachtig stemgeluid ten gehore.

Dag 3 is in zicht en daarmee ook: het Uit-je-Gevelconcert op de Grote Markt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.