D66 wil meer duidelijkheid over de maatschappelijke kosten van het verbod op hennepteelt. D66-raadslid Grete Visser stelt daarover schriftelijke vragen aan het college. ‘Net als in veel andere steden, blijft in Nijmegen blijft de discussie over hennepteelt doorgaan. Conservatieve krachten in het land blijven regulering blokkeren. Om de discussie goed en eerlijk te kunnen voeren, wil D66 weten wat de maatschappelijke kosten zijn van illegale hennepteelt. Denk bijvoorbeeld aan politiecapaciteit, aan schade door branden en aan de kosten van toezicht. Die kosten hoef je niet meer te maken op het moment dat je hennepteelt gaat reguleren. De huidige situatie is onhoudbaar.’

Branden
‘Je hoort in het hele land steeds vaker over branden bij hennepkwekerijen. Vaak zelfs in woonwijken, waar soms met houtje-touwtje-constructies zo’n kwekerij van stroom wordt voorzien. Er hoeft weinig te gebeuren of de zaak staat in lichterlaaie, met alle gevolgen van dien. Het laat zien hoe gevaarlijk en onhoudbaar de huidige situatie is’, aldus Visser. ‘Dit soort incidenten kan eenvoudig worden voorkomen door de teelt uit het schemerige illegale circuit te halen. De huidige gedoogsituatie waarbij je wel cannabis mag verkopen, maar niet mag telen en aanvoeren, is onhoudbaar. Het zorgt voor te hoge gezondheidsrisico’s, kost te veel politiecapaciteit en is een gevaar voor de algemene veiligheid.’

Politiecapaciteit
Visser denkt ook dat de regulering van hennepteelt de politie kan helpen de focus op de juiste plek te leggen: ‘We vinden het allemaal belangrijk dat echte criminaliteit wordt opgespoord en wordt aangepakt. Op het moment dat je de hennepteelt uit het illegale circuit haalt, kunnen agenten hun uren gebruiken voor het bestrijden van woninginbraken, huiselijk geweld en andere hele belangrijke taken.’

Zuivere discussie
Het D66-raadslid stelt vragen om de discussie zuiver te kunnen voeren. ‘Ik wil de cijfers voor onze stad boven tafel hebben.Met deze cijfers kunnen we in Nijmegen, maar zeker ook landelijk het belang laten zien van de regulering van hennepteelt.’