Op zaterdag 29 en zondag 30 augustus vindt de elfde editie van het middeleeuwse Gebroeders van Limburg Festival plaats. Het populaire festival is een prominente lofzang op laat-middeleeuws Nederland en, met name, het middeleeuwse Nijmegen waar de gebroeders Van Limburg de eerste jaren van hun leven rond 1400 doorbrachten. Het thema van dit jaar is ‘Ambachten’. Hierbij wordt samengewerkt met het Cultuurparticipatie Fonds en met Gemaakt In Gelderland.

Op toonaangevende locaties in de Nijmeegse binnenstad (zoals het Valkhofpark, de Sint Stevenskerk, Mariënburg en Kelfkensbos) vindt op zaterdag 29 en zondag 30 augustus een middeleeuws festival plaats met een breed scala aan activiteiten zoals ridderspelen, een jaarmarkt, lezingen en diverse optredens. Bezoekers kunnen zich geheel in de middeleeuwen wanen bij het aanschouwen van wel veertig verschillende, aloude ambachten. Voor de poster is dit jaar, geheel in stijl van het thema, gekozen voor de ambachtelijke smidse van Leander de Waard die met al zijn kracht en passie ijzer smeedt.

Ook het verorberen van historisch eten is mogelijk; hoogtepunten hiervoor zijn het middeleeuwse Banquet en een Balfolkfeest, beiden stijlvol aangekleed en verzorgd in de Sint Stevenskerk. Verder is er op zondag ook een elegante brunch in De Waagh.

Het hoogtepunt van het festival vindt zondagmiddag vanaf 13.00 uur plaats: de Blijde Incomste ter ere van de middeleeuwse hertogin Katharina van Kleef. Deze historische optocht door het stadscentrum herbergt honderden figuranten: adel en geestelijken zijn vertegenwoordigd, evenal ridders, dieren, troubadours en zwervers. Allen zijn getooid in prachtige authentieke, laatmiddeleeuwse kostuums. Dit is de grote eyecatcher van het festival met jaarlijks duizenden toeschouwers.
Nieuw op het festival
Dit jaar heeft het festival een nieuw element in de programmering: de Belevenisroute. In samenwerking met een twintigtal locaties in het Nijmeegse stadscentrum verzorgen we een route langs middeleeuwse overblijfselen in de binnenstad. Hierbij kan gedacht worden aan de oudste panden zoals het Cellenbroederenhuis, bijzondere torens en kelders en andere bezienswaardigheden uit de middeleeuwen. Dit alles wordt begeleid door authentieke stadswachten en gidsen die allerhande geschiedkundige informatie over de locatie kunnen verschaffen. Op een prachtige vouwkaart zijn alle locaties en de te volgen route aangegeven.

Dit jaar is er op vrijdag geen scholendag in verband met de zomervakantie. Daarom hebben we voor de kinderen een alternatief bedacht in samenwerking met de bouwdorpen uit Hazenkamp, Brakkestein, Hees en Groesbeek. In deze bouwdorpen staan dit jaar de middeleeuwen centraal en worden kastelen en burchten gebouwd.

Als extra locatie voor kinderactiviteiten is er dit jaar als festivallocatie gekozen voor het Mariënburgplein. Naast diverse (kinder)films in LUX valt er veel te zien in de bibliotheek, het stadsarchief en de kapel. Op het plein kunnen door kinderen met echte waalklei bakstenen gevormd worden en kan met wel 4.000 kleine bakstenen gebouwd worden aan een ridderkasteel. Op zondag verblijven er ook onze ganzenkudde en twee hangbuikzwijnen die ’s middags meelopen in de Blijde Incomste.

Nieuwe website
De organisatie heeft niet alleen vernieuwingen toegepast in de programmering, maar ook in ons digitale uiterlijk. De website heeft een grondige renovatie ondergaan en is sinds kort te bezoeken op www.gvlimburg.nl. Er komt bovendien weer een tour-to-do route waarbij men via smartphone diverse routes kan volgen.

Organisatie
De organisatie van het Gebroeders van Limburg Festival is in handen van de Stichting Gebroeders van Limburg met honderden vrijwilligers, in samenwerking met donateurs en andere culturele instellingen. Voor bezoekers, maar ook voor winkelend publiek, is dit de uitgelezen mogelijkheid om kennis te maken met cultuur, muziek, theater en kunst in een middeleeuwse setting. De stichting is opgericht in 2003 om aandacht te geven aan de wereldberoemde schilderbroers uit Nijmegen. Sinds 2005 wordt het Gebroeders van Limburg Festival jaarlijks elk laatste weekend van augustus gehouden in het centrum van Nijmegen. Ieder jaar wordt het festival uitgebreid met nieuwe, spraakmakende en authentieke activiteiten!

 

De volledige programmering voor het Gebroeders van Limburg Festival is terug te vinden op:
Website: http://www.gvlimburg.nl
Facebook: http://www.facebook.com/GvLimburg
Twitter: www.twitter.com/GvLimburg

Toegangskaarten vooraf via online of in het weekend bij de kassa’s.