Voorpagina’s Nijmeegse kranten 1814-1944 vanaf nu digitaal te vinden

Wat stond er in de Nijmeegse kranten over de Slag bij Waterloo, de geboorte van prinses Juliana of de opening van de Waalbrug in 1936? Met de nieuwe Nijmeegse ‘voorpaginatool’ kan iedereen thuis snel de voorpagina opzoeken van De Gelderlander en de Provinciale Geldersche Nijmeegse Courant (PGNC) tussen 1814 en 1944. Het Regionaal Archief Nijmegen is het eerste archief in Nederland dat deze service biedt.

In de Nijmeegse voorpaginatool zijn de scans te vinden van de kranten in bezit van het Regionaal Archief Nijmegen tot en met 1944. De oudste krant is van 25 januari 1814 en de meest recente van 30 december 1944. Als van de gekozen datum geen krant beschikbaar is, verschijnt automatisch de eerstvolgende krant. In het begin van de negentiende eeuw verscheen de krant namelijk niet dagelijks maar slechts twee of drie keer per week. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is De Gelderlander van half maart 1942 tot en met 21 september 1944 überhaupt niet verschenen. Vooralsnog zijn er van de PGNC alleen scans beschikbaar tot en met 1906. De Gelderlander van ná 1944 is niet opgenomen in de voorpaginatool vanwege auteursrechtelijke beperkingen.

De nieuwe Nijmeegse voorpaginatool is te vinden op de website van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis: www.hvng.nl/voorpaginatool. Hier is het makkelijk een voorpagina van een bepaalde datum op te zoeken. De gevonden voorpagina is te downloaden.

In de Digitale Studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen zijn behalve de voorpagina’s ook de daarop volgende pagina’s van de krant online te lezen én zijn de kranten full-text doorzoekbaar. De Gelderlander is online tot en met 1956 raadpleegbaar en op computers in de studiezaal van het archief tot en met 2006 te doorzoeken. Kijk voor de openingstijden van het archief op www.nijmegen.nl/archief

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.