Maar liefst 22 jaar vond het traditionele Gevelconcert tijdens Vierdaagsefeesten plaats. Na de startende jaren op de Molenstraat werd het later verplaatst naar de Grote Markt in hartje centrum van Nijmegen. Het populaire muziekfestijn met dweilorkesten die vanuit alle gevels van het plein een groot feest weten te bouwen ondergaat in 2015 wederom een gedaante- en locatiewisseling.

Ganzenheuvel op zaterdag en Grote Markt op maandag
Het leek even op een spagaat: omdat de dweilorkesten wel in het weekend, maar niet op maandagavond konden spelen en de Grote Markt juist op maandagavond vraagt om een Nimweegse invulling, moest met elkaar gezocht naar een invulling waarbij de traditie behouden kon blijven en gekoesterd kon worden. Uitwijken naar de zondagavond was geen optie omdat dan het vuurwerk Waal in Vlammen al de boventoon voert.

Ondernemers van de Grote Markt en de Ganzenheuvel, de muzikanten van de dweilorkesten, de stichting Gevelconcert, programmeurs en Vierdaagsefeesten zaten met elkaar om de tafel. Deze overleggen resulteerden uiteindelijk in twee Nimweegse avonden: het Dweilorkesttreffen op zaterdag op de Ganzenheuvel en het Uit-je-Gevelconcert op maandag op de Grote Markt. Een soort wisseling van de wacht dus waarbij alle muzikanten en bezoekers weer volop aan hun trekken komen: en alles in een nieuw, passend en toekomstproof jasje!

Dweilorkesttreffen
De dweilorkesten verplaatsen zich in 2015 op zaterdagavond 18 juli naar de Ganzenheuvel, waar het ‘Dweilorkesttreffen’ wordt georganiseerd; vanouds beter bekend onder de benaming van het Sla-Bam-Beng-Tuut-festival dat weer terugkeert na enkele jaren van afwezigheid. Het belooft een bruisende en swingende avond te worden waarbij soms afwisselend en soms tegelijkertijd vijf topdweilorkesten hun muzikale kunnen tentoonspreiden. En niet meer vanuit de gevels, maar juist te midden van al hun fans.

Uit-je-Gevelconcert
Noem het gerust bij de geuzennaam Uit-je-Gevelconcert; de “verhipte” versie van het populaire, maar vooral feestelijke en Nimweegse onderdeel tijdens Vierdaagsefeesten. Op maandagavond 20 juli klinken dan traditiegetrouw feestelijke klanken uit de gevels van De Waagh, maar vooral binnen het karakter van een gezellige meezingavond. Van smartlap tot de kiss-cam, van de so-you-think-you-can-dance-cam tot de vj’s die het publiek erbij betrekken, van het swingende koor tot de walsende violist….we beloven een avond om je op te verheugen en nog lang met veel plezier op terug te kijken!