De vangst van de Hollandse Nieuwe en daarmee de start van het nieuwe haringseizoen is één week uitgesteld. De organisatie van de Nijmeegse HaringParty heeft daarom besloten dat de veiling van het eerste vaatje Nieuwe Haring in Nijmegen één week later dan gepland plaatsvindt en wel op donderdag 18 juni aanstaande.

Het is voor de derde keer in de geschiedenis dat de haringvangst wordt uitgesteld. Dit gebeurde al eerder in 2006 en in 2013. Net als toen is het matige weer dit voorjaar de boosdoener. Door het ontbreken van voldoende zonlicht ontwikkelde de groei van plankton, het voedsel voor de haring, zich laat. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten met plankton. Als de haring een vetpercentage van minimaal 16 procent heeft bereikt mag de haring, Hollandse Nieuwe heten. Met een paar dagen zon in het vooruitzicht kan de eerste Nieuwe Haring daarom op 18 juni in Nijmegen worden geveild.

Verder blijft het programma ongewijzigd. Same time, Same place. Er worden geen nieuwe toegangskaarten verzonden. De toegangskaarten voor 11 juni zijn geldig voor 18 juni.

Op donderdag 18 juni verzorgt wethouder Turgay Tankir in de Schepenhal van het Nijmeegse Stadhuis de eerste afslag voor de veiling van het eerste vaatje Nieuwe Haring. Jaarlijks ontmoeten ondernemers uit Nijmegen en omgeving elkaar. Om te netwerken, de Nieuwe Haring te proeven en om mee te bieden op de vaatjes Nieuwe Haring die worden geveild voor het goede doel. Die combinatie maakt de Nijmeegse HaringParty steeds weer tot een groot succes. Het is een initiatief van Ton van Gaalen, Ton Hendriks en Frans Hendriks dat wordt gesteund door de OSRN (NEC Business Associates). De dranken worden al voor de 18e keer op een rij aangeboden door Jac. Bongers dranken.

Vorig jaar bracht de veiling € 30.000,- op. De Nijmeegse HaringParty streeft er ook nu weer naar om een belangrijke donatie te doen aan de goede doelen. Dat zijn dit jaar: De stichting Fieldwork Foundation en de stichting NEC Doelbewust. Fieldwork Foundation zet zich breed in om het leed in Nijmegen te verzachten. Dat kan bijvoorbeeld zijn, een dagje uit voor kinderen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld. NEC Doelbewust initieert, ondersteunt en organiseert maatschappelijke projecten en activiteiten in de regio Nijmegen en levert daarmee een positieve bijdrage aan de leefbaarheid in wijk en straat.

De veiling van de beroemde Hollandse maatjesharing start met een veiling op Amerikaanse wijze. De Notaris Klaas Albert Veerbeek van Dirkzwager Advocaten en Notarissen stelt van tevoren het bedrag vast dat het vaatje moet opbrengen. De bedoeling is dat iedere aanwezige tenminste één schriftelijk bod uitbrengt voor een bedrag van minimaal € 50,-. Deze biedingen worden door de notaris voorgelezen. Zodra het vooraf vastgestelde bedrag bereikt is zal diegene die met zijn bod het bedrag rond maakt zich de eigenaar mogen noemen van dat vaatje haring. Tot slot wordt er ook nog per opbod geveild (de hoogste bieder krijgt het vaatje).

Het HaringMaatje is een onderscheiding die wordt toegekend aan een ondernemer die zich meer dan gemiddeld inzet voor de Nijmeegse HaringParty. Twaalf ondernemers zijn al HaringMaatje. Net als voorgaande jaren wordt ook dit jaar weer deze onderscheiding uitgereikt.

De HaringParty voor ondernemers vindt plaats op donderdag 18 juni van 17.30 tot 20.00 uur in de Schepenhal van het Stadhuis in Nijmegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.