Nijmegen is finalist van de European Green Capital Award 2017, die elk jaar wordt uitgereikt door de Europese Commissie. Van 13 juni tot en met 17 juni wandelen, roeien, fietsen, rennen en zwemmen Nijmeegse sporters naar Bristol, alwaar de jurering plaatsvindt. Het stokje met de USB-stick voor de jurypresentatie wordt via deze duurzame estafette vanuit Nijmegen vervoerd naar het Britse Bristol. De sporters willen op deze manier positief bijdragen aan het succes van Nijmegen.

Nijmegen doet voor de tweede keer mee met de verkiezing tot groene hoofdstad van Europa. Vorig jaar behaalde de stad ook de finale maar in Kopenhagen werd uiteindelijk Ljubljana uitgroepen tot green capital. Dit jaar doet Nijmegen weer mee en wederom is de finale behaald samen met Den Bosch, het Zweedse Umeå en de Duitse stad Essen. Het zal spannend zijn omdat Nijmegen in de technische beoordeling van de milieuresultaten een tweede plek heeft gekregen achter Essen. De presentatie aan de jury geeft de doorslag.

De Nijmeegse sporters hebben vorig jaar op initiatief van Stichting Watersport Nijmegen ook een duurzame estafette georganiseerd. Toen ging de tocht naar Kopenhagen, waar de Europese jury bijeen was voor de beoordeling. Het laatste stukje werd zwemmend afgelegd in de haven van Kopenhagen waarna de sporters onder veel lokale media-aandacht het estafettestokje overdroegen aan de Nijmeegse delegatie. In juni wordt dit huzarenstukje herhaald. De tocht verloopt als volgt:

Zat 13 juni: Nijmegen Technovium – Wijchen NS-station; 11 km wandelen
Wijchen – Lith; 25 km fietsen
Lith – Den Bosch; 45 km roeien
Den Bosch – Gent; 165 km met ligfiets
Zon 14 juni: Gent – Ardooie; 42 km hardlopen
Ardooie – Calais; 115 km fietsen
Ma 15 juni: Calais – Dover; veerboot
Dover – Foots Cray Meadows; 100 km fietsen
Foots Cray Meadows – Hyde Park Londen; 25 km hardlopen
Di 16 juni: Londen – Bristol; 200 km fietsen
Wo 17 juni: In Bristol zelf hardlopen en stokje overdragen aan de Nijmeegse delegatie waaronder burgemeester Bruls en wethouder Tiemens
Do 18 juni: Uitslag van de jury rond 13.00 uur bekend
In Nijmegen zijn ’s avonds sporters aanwezig bij het Duurzaamheidscafé in de bibliotheek van Nijmegen om over hun ervaringen te vertellen en gezamenlijk feest te vieren.

De sporters gaan dus in hun tocht ook naar Den Bosch, een andere finalist van de Green Capital Award. Mogelijk kunnen ze ook de Bossche presentatie meenemen naar Bristol. Michiel Scheffer, Gelderse Gedeputeerde voor economie, onderwijs en buitenlandse betrekkingen, fietst mee op 14 juni van Ardooie naar Calais. Van de hele tocht zullen opnames onderweg worden gemaakt. Het begeleidend transport is ook duurzaam: de busjes rijden op groengas.

De organisatie van de Duurzame Estafette roept iedereen op om massaal mee te wandelen op 13 juni naar Wijchen. We starten om 7.00 uur vanaf de Zonneboom bij het Technovium dichtbij Station Heyendaal. Uitzwaaien kan natuurlijk ook. Voor meer informatie over de tocht zie www.duurzameestafette.nl en voor actuele informatie tijdens de tocht wordt twitter (@DuurzEstafette) en Facebook gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.