Beeldend kunstenaar Richard Smeets zal de zomermaanden van 2015 veel in Nijmegen te vinden zijn. Per juni opent hij een pop-up galerie annex atelier in hartje Nijmegen, aan het Hertogplein. In totaal zullen drie exposities elkaar opvolgen, waarvan er twee al eerder te zien waren in het Van Der Togt Museum te Amstelveen en het Rezan Has Museum te Istanbul. Donderdag t/m zaterdag tussen 12:30u en 18:00u is de galerie geopend en buiten de openingstijden om kunt u ook op afspraak langskomen. Uniek is dat Smeets ook atelier houdt aan Hertogplein 6. Atelier op locatie.

Naast de drie opvolgende exposities, heeft Smeets ook zijn hele atelier overgebracht naar het Hertogplein. ‘Een andere tijd vraagt om een andere manier van naar buiten treden.’ Aldus Smeets. Laagdrempelig het werk presenteren en direct contact met de bezoeker zijn essentieel voor deze overweging. Hij is nu praktisch altijd aanwezig, wat de bezoeker in de gelegenheid stelt de kunstenaar zelf over zijn werk te bevragen. Tafelgesprekken, het Muziekproject, Choreografie en het Portret.

In de maand juni zijn werken uit de serie Tafelgesprekken tentoongesteld. Herkenbare taferelen die voor een zoete, maar ook bittere nasmaak zorgen. Het betreft olieverfschilderijen, werk op papier (acryl) en enkele bronzen beelden. Daarna volgt een expositie naar aanleiding van het Muziekproject. Een bijzondere samenwerking met componist Nard Reijnders en singer-songwriter BJBaartmans. Composities die uit deze samenwerking ontstonden, zijn uitgevoerd door het Jong Nederlands Blazers Ensemble en uitgebracht op cd. De derde tentoonstelling betreft werk met als thema Choreografie. Een variatie op het thema La Danza uit 2005. Aan verdere programmering wordt nog gewerkt.

Smeets in het verleden
Richard Smeets (1955) is sinds 1980 werkzaam als beeldend kunstenaar en heeft zowel nationaal als internationaal naam gemaakt. Zijn werk werd onder andere geëxposeerd in Amsterdam, Silkeborg, Sidney, Singapore, New York en Parijs. Karakteristiek voor zijn werkwijze is dat hij zich gedurende een aantal jaren laat inspireren door één thema. Eerdere thema’s zijn het Hollands Landschap, Rozen als metafoor voor leven en Asian Touch, een verwijzing naar zijn Indische achtergrond.

Bij de expositie verschijnt een catalogus, die ter plaatse verkrijgbaar is (€6,00). Verder is er ruimte gemaakt voor het vertonen van eerder gemaakt grafisch werk van Smeets. Voor meer informatie over de pop-up galerie op Hertogplein 6 te Nijmegen, kijk op www.richardsmeets.com of www.facebook.com/richardsmeetsindependentartist. De galerie is altijd op afspraak te bezoeken. Neem daarvoor contact op via 06 20 40 58 62.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.