Het project Poort Neerbosch, de aanpassing van het kruispunt Neerbosscheweg/IJpenbroekweg, is na een jaar werken afgerond. Het kruispunt dat een van de poorten van de stad vormt, kan het verkeer nu sneller verwerken. Ook zijn een fietstunnel en de P+R Nijmegen-West aangelegd.

Aanpassingen
Het kruispunt is compacter geworden. Daardoor is een auto sneller het kruispunt voorbij en stroomt het verkeer beter door. Poort Neerbosch is ook een doseerpunt: als door de drukte de doorstroming in de stad (op de stadsroute S100) te traag dreigt te worden, wordt het inkomend autoverkeer vanaf de A73 gedoseerd toegelaten.

Onder de Neerbosscheweg is een fietstunnel voor de snelfietsroute Beuningen – Heijendaal aangelegd. Nu de fietstunnel en de verbinding naar Kinderdorp Neerbosch gerealiseerd is, is de route 600 meter korter geworden. Fietsers en auto’s hoeven ook niet meer op elkaar te wachten bij de verkeerslichten van het kruispunt. De route door het Kinderdorp moet nog wel verbeterd worden om te voldoen aan de eisen van een snelfietsroute. Ook het deel van de route van het Goffertpark tot aan Heijendaal moet worden afgerond. Het tracé van de snelfietsroute vanaf Beuningen tot de Goffert is daarmee voor de fietsers beschikbaar.

Er is ook een P+R-terrein Nijmegen-West met 150 parkeerplaatsen aangelegd.

Toegangspoort tot de stad
Het kruispunt Neerbosscheweg / IJpenbroekweg is voor alle verkeer een belangrijke toegangspoort van Nijmegen. Er rijden dagelijks bijna 50.000 auto’s over de Neerbossche brug. De brug is onderdeel van het fietsnetwerk naar de binnenstad, Heijendaal en de Novio Tech Campus. Dagelijks rijden er 5000 fietsers en bromfietsers over de brug. Een deel daarvan reist naar het nieuwe Mondial College aan de kruising. Ook komen er meerdere buslijnen samen. Daarnaast ontsluit het kruispunt ook het stadsdeel Lindenholt en het bedrijventerrein Westkanaaldijk en is het ook van wezenlijk belang voor Kinderdorp Neerbosch en de gemeente Beuningen.

P+R-terrein Nijmegen-West
Dit nieuwe parkeerterrein is bedoeld voor automobilisten van buiten de stad. Zij kunnen hier overstappen op de fiets of bus richting Centrum, Novio Tech Campus of de campus Heijendaal. Daartoe zijn er haltes en busbanen voor het openbaar vervoer aangelegd. De gemeente gaat met bedrijven in de omgeving in overleg, hoe het gebruik hiervan verder gestimuleerd gaat worden. Daarbij wordt gedacht aan gerichte openbaar vervoer-acties, het gebruik van de fietskluizen en parkeren door werknemers.

Bij de bushaltes worden binnen enkele weken nog palen geplaatst, waarop de actuele vertrekinformatie van de bussen te zien is.

Nijmegen Duurzaam Bereikbaar
Met Poort Neerbosch heeft de gemeente een serie grote verbeteringen in de bereikbaarheid van de stad afgerond, zoals vastgelegd in de beleidsnota Nijmegen Duurzaam Bereikbaar uit 2011. Daarbij hoorde ook de aanleg van de tweede stadsbrug over de Waal en de stadsroute S100. Nijmegen kiest in haar beleid voor leefbaarheid, duurzaamheid en bereikbaarheid van de stad voor alle vervoerswijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.