Voor de veertiende keer vond afgelopen zondag het Nijmeegse Afrikafestival plaats. Bijna 1000 bezoekers kwamen -ondanks de regenbuien- op het muzikale evenement af. Het publiek kon genieten van een mix van Afrikaanse drum, dans, sprekers en live bands op het podium. Daarnaast kon je genieten van de markt met Afrikaanse cadeaus, reizen, kleding, hapjes, projecten, informatie en activiteiten voor de kinderen, verzorgd door lokale goede doelen.

Afrikaanse buien, geuren en kleuren
Vlak voor de opening barste ineens een tropische regenbui los boven het Thiemepark. De voorspellingen waren erg wispelturig, maar uiteindelijk werd het een stralende dag en kleurde het park echt Afrikaans. Tegen de duizend bezoekers kwamen gedurende de middag langs om de Afrikaanse sfeer te proeven. Pas tegen het eind van de slotact barstte een bui opnieuw op zijn Afrikaans los, waardoor een echte regendans ontstond. Verschillende bezoekers lieten weten dat ze “het festival heel charmant en intiem vonden en er een heerlijke sfeer hing”.

Eerlijke handel Afrika
Stichting Bona Baana organiseerde dit Afrikaans getinte festival al jaren, maar besloot er vorig jaar mee te stoppen. De reisorganisaties Fair2, Fairweggistan en Grassrootz hebben de handen ineen geslagen met cultuurcafé Thiemefoyer. Ze wilden niet dat deze traditie verloren zou gaan en hebben het stokje overgenomen. Hun doel is om de Afrikaanse cultuur te laten ervaren en om eerlijke handel met Afrika op de kaart te zetten.

De traditie blijft
“Dat we zelfs met deze weersvoorspelling zoveel bezoekers hebben kunnen trekken, laat zien dat het leeft in Nijmegen. We gaan dus zeker volgend jaar door met dit Nijmeegse Afrikafestival,” laat Caroline de Greeff, een van de organisatoren, weten.