CoderDojo Nijmegen organiseert op zaterdag 6 juni haar 5e bijeenkomst op het honigcomplex. Jongeren tussen 7 en 17 jaar kunnen bij CoderDojo gratis leren programmeren. Tijdens de 5e editie van CoderDojo Nijmegen wordt het computerspel Minecraft ingezet om kinderen te enthausiasmeren voor programmeren.

Zaterdag 6 juni vindt de 5e editie van CoderDojo Nijmegen plaats. Elke eerste zaterdag van de maand wordt er in Nijmegen een CoderDojo georganiseerd. De behandelde onderwerpen variëren: zo leren jongeren (coder-ninja’s) over programmeren, robotica en het bouwen van websites.

CoderDojo
CoderDojo is een wereldwijd groeiende beweging van vrijwilligers die jongeren leren programmeren. Naast Nijmegen zijn er in Nederland CoderDojo’s actief in Amsterdam, Rotterdam, Leiden en Wommels (Friesland). CoderDojo Enschede gaat in het najaar van start.

Deelname aan CoderDojo is gratis en de benodigdheden zijn beperkt: een eigen laptop en – vanwege de populariteit – een bewijs van inschrijving via de website. Over het algemeen melden zich meer jongeren dan er capaciteit is. Ben je jonger dan twaalf, dan wordt (één van) de ouders gevraagd aanwezig te blijven.

Minecraften
Zaterdag komen er twintig kinderen, samen met hun ouders naar het honigcomplex om te Minecraften. Het populaire computerspel Minecraft speelt zich af in een blokkerige wereld waarin je kunt ronddwalen en bouwwerken kunt maken. Zo’n bouwwerk kan eenvoudig zijn, maar het kan ook een complex aparaat zoals een 3D-printer of sorteermachine zijn. Youtube staat vol met verbluffende voorbeelden. De Nijmeegse coder-ninja’s gaan verkennen wat er aan de basis van die complexe aparaten staat: ze gaan aan de slag met virtuele schakelingen, timers en andere structuren die binnen de context van het spel begrijpelijk zijn. Al spelend leren de jongeren zo over zaken die in de wereld van het programmeren terug komen.

De reden van een eerste bezoek aan CoderDojo is voor iedereen verschillend: de één komt omdat een bepaald onderwerp aanspreekt, de ander komt omdat de ouders het belangrijk vinden dat hun kind iets over programmeren leert. Dat bezoekers terug blijven komen naar CoderDojo is voor iedereen hetzelfde: programmeren is gewoon ontzettend leuk!

Het is even wachten tot juli voor je weer mee kunt doen, de CoderDojo van juni zit alweer vol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.