Op 11 september 2015 start het project ‘Internationaal Junior Raadslid-Adviseur’, een meerjarig project, ondersteund door de Euregio Rijn-Waal, met als doel samenwerking tussen de raden van Nijmegen en Duisburg te intensiveren. Initiatiefnemer en D66-raadslid Kristie Lamers is blij dat het project zo snel van start gaat: ‘Politiek en onderwijsinstellingen aan Nederlandse en Duitse kant van de grens slaan de handen eindelijk echt ineen. We kunnen een prachtig project neerzetten, waar gemeenten, politici, onderwijsinstellingen, studenten en ondernemers in de grensstreek de vruchten van gaan plukken.’

Studenten en raadsleden
Bij het project ondersteunen tien universitaire studenten, afkomstig van de Radboud Universiteit en de Universität Duisburg-Essen, gemeenteraadsleden in Nijmegen en in Duisburg. ‘Studenten lopen van oktober tot en met maart mee op een inhoudelijk dossier’, legt Lamers uit. ‘Ze doen inhoudelijk onderzoek en brengen aan het einde van de periode advies uit hoe op dit onderwerp de samenwerking over de grens verbeterd kan worden.’ Lamers startte het initiatief samen met Paul Sars, hoogleraar Nederland-Duitslandstudies aan de Radboud Universiteit.

Over grenzen kijken
Lamers zette grensoverschrijdende samenwerking al vaak op de agenda van de Nijmeegse gemeenteraad: ‘We laten op dit moment nog zoveel kansen liggen op het gebied van internationale samenwerking. Ik denk aan vraagstukken op het gebied van treinverbindingen, zonne-energie, windmolenparken, milieu en economie: als we op lange termijn de beste oplossingen voor deze en andere vragen willen vinden, moeten we over onze grenzen heen kijken. Bestuurlijk is dat overleg er al meer, maar met dit plan zorgen we dat ook gemeenteraden studenten die weg over de grens beter weten te vinden.’

Geen woorden maar daden
‘Er wordt overal, van de gemeenteraad tot aan de Tweede Kamer, een hoop gepraat over internationale samenwerking’, aldus het D66-raadslid. ‘Ik ben blij dat we het in Nijmegen gewoon gaan doen. Studenten krijgen de beste begeleiding: van raadsleden tot wetenschappers tot medewerkers van de Euregio. Zo leiden we de studenten ook op tot mensen die makkelijk in een internationale context uit de voeten kunnen. Daarvan profiteren straks ook werkgevers, die steeds meer internationaal zaken doen.’ Voor de kandidaten is motivatie belangrijker dan studieachtergrond, vertelt Lamers: ‘Als je niet bang bent om Duits te spreken en je echt voor dit project wil inzetten, ben je van harte uitgenodigd om te solliciteren. Doe dat wel snel, want op 30 juni sluit de inschrijving!’

Meer informatie over het project is hier www.ru.nl/nds/actueel/internationaal te vinden.