Op woensdag 24 juni stak wethouder Piet de Klein samen met leerlingen van basisschool De Reuzepas uit Ewijk, de handen uit de mouwen. Ze knutselden dieren van plastic, blik en pak. De leuke knutselles was ter introductie van de invoering van plastic+: plastic, blik en pak samen in de afvalzak.

Knutselen met een leerzame boodschap
Nadat het materiaal was uitgedeeld (plastic en pak) kon de handvaardigheidles beginnen. Zowel de wethouder als de kinderen gingen ijverig aan de slag om er iets moois van te maken. Het was niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Van afval zoals plastic, blik en pak kunnen namelijk nieuwe producten gemaakt worden als het goed gescheiden is. Kijk! Afval=grondstof. Dat geldt ook voor plastic+. Dit wordt weer gebruikt voor bijvoorbeeld plastic flessen, speelgoed, blikken en pakken, maar dus ook voor creatieve knutselwerken.

Geslaagde creatieve middag
De leerlingen en de leerkracht vonden het een leuke en creatieve middag. “Het was een gezellige en leerzame knutselles en natuurlijk ook speciaal door de aanwezigheid van de wethouder.” aldus Astrid Roskamp, leerkracht van groep 5 van basisschool De Reuzepas. Dit kan wethouder Piet de Klein van de gemeente Beuningen beamen. “Het is erg leuk om te zien hoe creatief kinderen met materialen als plastic, blik en pak kunnen omgaan. Het is belangrijk om afval goed te scheiden. Hierdoor kunnen er weer nieuwe producten van gemaakt worden. Dit hebben de kinderen vandaag zelf ervaren.” aldus wethouder Piet de Klein.

Waarom plastic+?
In 2014 bestond ruim 1/3 van het restafval in de regio Nijmegen nog uit plastic, blik en pak. Vanaf juni mogen inwoners uit Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen, Nijmegen en Wijchen daarom naast plastic verpakkingsafval ook blik en pak in de doorzichtige plastic afvalzak aanbieden.

Met de invoering van plastic+ stimuleren de gemeenten en Dar het scheiden van afval en dringen de hoeveelheid restafval terug. Een groot gedeelte van het restafval bestaat nog uit plastic, blik en pak. Deze afvalsoorten verdwijnen in het restafval en kunnen dan niet meer als grondstof voor nieuwe producten gebruikt worden. Dat is zonde want gerecycled plastic kan bijvoorbeeld gebruikt worden om tennisballen en fleecekleding van te maken.

Alles over plastic+ op: www.dar.nl/plastic+

Doe mee met de plastic+ knutselwedstrijd!
Inwoners uit de regio kunnen meedoen aan de plastic+ knutselwedstrijd. Stuur uiterlijk 15 juli een foto van een knutselwerk (gemaakt van plastic, blik of pak) op naar info@dar.nl of via Twitter: @Dar_nv. Maak kans op leuke prijzen zoals een rondleiding voor de hele klas op de milieustraat van Dar of bij ARN.