met filosoof Marcel Becker en militair ethicus Désirée Verweij

Maandag 15 juni 2015 | 19.00 – 22.00 uur | LUX,  Mariënburg 38-39, Nijmegen

Tom Egan (Ethan Hawke) heeft in de speelfilm Good Killl een lange carrière achter zich als Air Force-piloot voor het Amerikaanse leger. Nu is hij drone-piloot en opereert hij vanuit een container in Las Vegas. Met een joystick in de hand, bestookt hij anonieme doelwitten in oorlogsgebieden.

Wanneer de redenen achter zijn opdrachten steeds vager worden, komt Tom in een moreel mijnenveld terecht. Als ook nog de CIA in het spel komt, met hun eigen belangen, begint Tom zich steeds meer een pion in een ziek spel te voelen. Niet alleen zijn professionele beweegredenen, maar ook de relatie met zijn vrouw Molly (January Jones) komt onder zware spanning te staan.

Goodkill is een film van de Amerikaanse regisseur Andrew Niccol. Trailer van film: https://www.youtube.com/watch?v=QZnrsqKUHBUhttps://www.youtube.com/watch?v=QZnrsqKUHBU

Filosoof  Marcel Becker leidt de film kort in en na de film gaat hij met militair ethicus Desirée Verweij in gesprek over de ethische dilemma’s die in Good Kill aan de orde worden gesteld.

Gelden er andere regels in oorlogsomstandigheden? Kun je überhaupt nog spreken over ‘het goede’ in zulke situaties? En wat voor oorlog is dit, die op afstand en met een joystick gevoerd wordt?

Marcel Becker is universitair docent Wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit.

Desirée Verweij is hoogleraar Militaire Ethiek aan de Faculteit Militaire Wetenschappen in Breda. Haar onderzoek omvat zowel filosofische thema’s als thema’s op het terrein van de fundamentele en toegepaste ethiek, in het bijzonder ethiek van de militaire praktijk.

 

Inschrijven via www.ru.nl/sp/goodkill of www.lux-nijmegen.nl

Deelname: € 9,- | € 7,-

Dit is een programma van het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit en LUX.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.