Maandag 29 juni 2015 | 19.00 – 22.00 uur | LUX Mariënburg 38-39, Nijmegen

In de documentaire Erbarme Dich wordt een daklozenkoor wordt uitgenodigd om repetities van de Matthäus Passion bij te wonen. In een leegstaande kerk zijn zij het publiek en vormen ze een eenheid met koor en orkest. Iedere aanwezige heeft een eigen reden om hier te luisteren naar dit muziekstuk van Bach, dat de lijdensweg van Christus verhaalt en ieder jaar rond Pasen wordt opgevoerd.

Estheticus Rob van Gerwen leidt de film kort in en gaat na de film in gesprek met kerkhistoricus Peter Nissen over de rol van ‘het schone’ in de film. Hoe ervaren wij steeds weer nieuwe schoonheid binnen de Matthäus Passion? En hoe kan een stuk dat zoveel verdriet schijnt op te wekken, tegelijkertijd zoveel schoonheid bevatten?

Rob van Gerwen is estheticus en is docent aan de Universiteit van Utrecht.

Peter Nissen is kerkhistoricus, hoogleraar Spiritualiteitsstudies aan de Radboud Universiteit en predikant.

Elianne Keulemans, hoofd van het Soeterbeeck Programma, is gespreksleider.

Erbarme Dich is een 99 minuten durende film van Nederlandse regisseur Ramón Gieling. Trailer van de film: https://www.youtube.com/watch?v=k3GbW0R4Vbo

 

Erbarme Dich is de laatste film in de zomerfilm & debatreeks over het goede, het ware en het schone. Op maandag 1 juni vertoonden we Citizenfour over het ware. Op 15 juni Good Kill over het goede.

Meer informatie en inschrijven via www.ru.nl/sp/erbarmedich of www.lux-nijmegen.nl
Deelname: € 9,- | € 7,-

Dit is een programma van het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit en LUX.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.