De binnenstad moet autoluw worden. Dat bepleiten D66 en VVD in hun binnenstadsplan #Binnenstad024. D66-fractievoorzitter Rob Jetten legt uit wat de liberale fracties in de Nijmeegse gemeenteraad verstaan onder een autoluwe binnenstad: ‘We willen in de binnenstad aantrekkelijkere openbare ruimte. Blik maakt plaats voor terrassen, bankjes, groen en mooie speelplekken en asfalt maakt plaats voor mooie bestrating. Steden als Den Bosch, Haarlem en Groningen gingen ons al voor. In die steden is de waardering voor de autoluwe binnenstad groot. Bovendien zorgen onze maatregelen voor een aantrekkelijkere binnenstad en schonere lucht.’ D66 en VVD dienen tijdens het debat over de Zomernota op 8 juli samen een motie in om de mogelijkheden voor een autoluwe binnenstad te onderzoeken.

Onderzoek doen naar mogelijkheden
VVD-fractievoorzitter Inge van Dijk, die samen met haar D66-collega Jetten het binnenstadsplan opstelde, is blij met het resultaat: ‘Onze fracties waren het er snel over eens dat een autoluwe binnenstad de kwaliteit van onze binnenstad goed zal doen. Via een motie willen we onderzoeken wat er precies mogelijk is. We hebben het dan in elk geval over de Eerste en Tweede Walstraat, de In de Betouwstraat, de Van Welderenstraat en de Van Broeckhuysenstraat. Daar kunnen we samen met inwoners en ondernemers werken aan een plezierige openbare ruimte met meer ruimte voor terrassen.’

Uitbreiden parkeermogelijkheden
‘Parkeergarage Mariënburg moet sowieso bereikbaar blijven’, aldus Van Dijk. ‘Dat kan bijvoorbeeld via de Hertogstraat of via Klein Mariënburg.’ VVD en D66 willen ook kijken naar een mogelijke sluiting van de Molenpoortgarage. ‘Uiteindelijk willen we het liefst het hele Molenpoortgebied anders inrichten, maar we willen in elk geval onderzoeken of we de garage op het dak kunnen sluiten.’ Aan de mogelijke problemen die het plan met zich mee kan brengen hebben de fracties gedacht. Jetten: ‘We willen het liefst de parkeermogelijkheden net buiten de stad flink uitbreiden. Denk bijvoorbeeld aan allereerst de Wedren en als dat nodig is ook de Hezelpoort. Daarnaast moet ook bevoorrading mogelijk blijven.’

GroenLinks enthousiast over plannen
In de gemeenteraad is enthousiast gereageerd op de plannen om de binnenstad autoluw te maken. GroenLinks-fractievoorzitter Pepijn Boekhorst: ‘We zijn blij dat D66 en VVD dit plan op de agenda hebben gezet. Voor GroenLinks hebben schone lucht, meer groen en een fietsvriendelijke binnenstad ook prioriteit. We zijn al langere tijd voorstander van het autoluw maken van bepaalde straten. Bij deze ontwikkeling moeten alle betrokkenen worden meegenomen. Wij ondersteunen een onderzoek naar een autoluwe binnenstad dan ook van harte.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.