De Special Olympics Regionale Spelen, een opwarmer voor de Nationale Spelen die volgend jaar in deze regio plaatsvinden, mag zaterdag 27 juni rekenen op zo’n 450 deelnemers. Op dit eendaagse sporttoernooi in Nijmegen en Wijchen gaan sporters met een verstandelijke beperking de strijd met elkaar aan. De sporten waar het komend weekend om draait zijn voetbal, tennis, atletiek, paardrijden en zwemmen. Voor degenen die nog niet sporten maar wel willen deelnemen, is een kleine wandelroute (1,5 of 2 km) uitgezet vanaf de Wijchense Sportclub Woezik, waar ook de feestelijke opening is. De inschrijving voor het sporten is gesloten, maar aanmelden voor de wandeling is nog mogelijk via info@specialolympics2016.nl.

Openingsceremonie
‘Je wint al als je meedoet’. Dat is de slogan van Special Olympics 2016. Sporters strijden natuurlijk om goud, zilver en brons. Maar ook alle andere prestaties worden beloond met een prijs. Belangrijk onderdeel voor de sporters is de openingsceremonie die begeleid wordt door Special Olympics ambassadeur Jochem van Gelder. Om 8.45 uur komen de sporters het veld op voor een ererondje, waarna de vlag gehesen wordt, de eed afgelegd en de vlam ontstoken. De Spelen worden officieel geopend door burgemeester Hans Verheijen. Iedereen is welkom om hierbij aanwezig te zijn en de sporters aan te moedigen.

Susan Kuijken in Nijmegen
Na de officiële opening op sportcomplex Woezik in Wijchen kan het sporten beginnen. Gewandeld en gevoetbald wordt er op Sportclub Woezik vanaf 9.30 uur. Tennissers beginnen om 10.00 bij TC Nijmegen-Quick. Paardrijden op manege Prinsenbankhoeve in Wijchen start om 10.30. Dat is ook de aanvangstijd voor de atleten bij Nijmegen Atletiek die in de middag worden aangemoedigd door Susan Kuijken. De olympiër, vorige maand nog winnaar van de 800 meter op diezelfde atletiekbaan, geeft tips en adviezen. Kujjken, ambassadeur van Special Olympics, heeft zich al geplaatst voor de Spelen in Rio en komt zaterdagmiddag naar Nijmegen om de G-atleten een hart onder de riem te steken.

De zwemmers nemen hun eerste duik om 13.00 in het Erica Terpstra sportfondsenbad. Voorafgaand laten zij, samen met de Nijmeegse wethouder Renske Helmer, ballonnen op om dit zwemtoernooi feestelijk te openen.

Forum met ondernemers
Tijdens de Regionale Spelen staan sport en bewegen natuurlijk centraal. De gelegenheid wordt door de organisatie ook benut om stil te staan bij het belang van werken voor verstandelijk beperkten. Na de openingsceremonie komen Wijchense ondernemers op sportclub Woezik bij elkaar om te praten over de participatiewet. Daarin wordt opgeroepen om meer banen te scheppen voor mensen met een arbeidshandicap. In een kort forum praten ervaringsdeskundigen Maarten Halma (Brownies & downies), Jeroen Kamerbeek (Holland Food Service) en Ronnie Reijnen (Drukkerij De Kleijn) over hun motieven om te werken met ‘mensen met een gouden randje.’ De drie ondernemers werken al enkele jaren met zowel verstandelijk als fysiek beperkten. En, zo stelt het drietal, ’waren we er maar eerder aan begonnen’. Het is dan ook díe boodschap die de heren op 27 juni willen meegeven aan hun Wijchense collega’s. Samen met Agnes Schaap, wethouder van Wijchen en verantwoordelijk voor de participatiewet, gaan zij aan de hand van stellingen de dialoog aan. Ondernemers die dit forum willen bijwonen, kunnen zich nog opgeven via info@specialolympics2016.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.