Team uit Overasselt ontvangt materiaal van Wijkheld Wendy

Eind vorig jaar is het zwerfafvalproject Wijkhelden in de regio van start gegaan. Zowel kinderen als volwassenen leveren binnen dit project een bijdrage aan een schone buurt. In januari waren er nog 400 Wijkhelden in de regio actief. Inmiddels zijn dit er al ruim 1000. Heb jij je ook al aangemeld als Wijkheld?

Materiaal van Wijkheld Wendy
Wijkhelden uit Overasselt zorgden voor de 1000e aanmelding. Om deze reden ontvingen zij materiaal van Wijkheld Wendy. Het materiaal bestaat uit een emmer, knijper, zwerfafvalzakken en niet te vergeten een stoer Wijkhelden hesje. De nieuwe Wijkhelden uit Overasselt hebben nu alles in huis om aan de slag te gaan en het zwerfafval in hun eigen buurt op te ruimen. Ze hebben hier super veel zin in. “Wij zagen de Wijkhelden Wendy en Wouter op de jaarmarkt in Overasselt en waren meteen enthousiast. De kinderen waren niet bij de Wijkhelden en het spel weg te slaan. We hebben Simon en Lena ingeschreven als Wijkheld omdat we het belangrijk vinden dat ze zelf zien hoe ze een steentje bij kunnen dragen aan een schone omgeving.” aldus Anne van Eldonk, begeleider van het team uit Overasselt.

Wat doen Wijkhelden?
Wijkhelden zijn actief in bijna heel het verzorgingsgebied van Dar (Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen en Nijmegen) en houden samen hun buurt schoon. Wijkhelden ruimen per maand maar liefst 500 zakken zwerfafval op. De kinderen doen dat in groepjes, onder begeleiding van een volwassene. Er zijn ook volwassenen die alleen of in groepen op pad gaan. Door regelmatig een opruimronde te houden in de buurt, zorgen ze ervoor dat er zo weinig mogelijk zwerfafval ligt. Dit ziet er beter uit en zorgt er ook voor dat mensen minder snel nieuw afval weggooien in de openbare ruimte.

Waarom Wijkheld worden?
Als Wijkheld worden kinderen (uit groep 3 t/m 8) zich op jonge leeftijd al bewust van de gevolgen van zwerfafval. Ook leren ze hoe het is om actief en betrokken bij de samenleving te zijn. Kinderen ontvangen bovendien ook een bijdrage van de gemeenten voor het opruimen van zwerfafval. Kijk op www.wijk-helden.nl voor de regels per gemeente. Voor volwassenen is het een eenvoudige manier om een zeer waardevolle en direct zichtbare bijdrage te leveren aan een schone en leefbare buurt. Bovendien is het gezond en leuk om buiten bezig te zijn.

Wat bieden we Wijkhelden?
Het project Wijkhelden wordt uitgevoerd door gemeenten: Beuningen, Druten, Heumen, Groesbeek, Nijmegen en Dar. Dar voorziet Wijkhelden onder andere in materiaal om zwerfafval op te kunnen ruimen zoals veiligheidshesje, knijper en speciale zwerfafvalzakken.

Wijkhelden in de regio!
In Nijmegen zijn tot op heden de meeste Wijkhelden actief. Samen met gemeenten streeft Dar ernaar om ook in de omliggende gemeenten teams te realiseren. Zij roepen daarom inwoners uit Beuningen, Druten, Groesbeek en Heumen op ook een steentje bij te dragen aan een schone buurt en zich aan te melden als Wijkheld. In de verschillende gemeenten zijn al vrijwilligers actief die zwerfafval opruimen. Ook zij kunnen zich aanmelden als Wijkheld en zich blijven inzetten voor een schone buurt.