Elke zondag mogen de winkels in Nijmegen open en dat blijft zo. Een meerderheid van consumenten en ondernemers is tevreden over de huidige winkelopeningstijden, zo blijkt uit een evaluatie die de gemeente Nijmegen heeft gehouden. De huidige winkeltijden gelden sinds november 2013.

Volgens de Verordening Winkeltijden Nijmegen mogen de winkels elke zondag open zijn, en doordeweeks tot 22.00 uur. Dit tot tevredenheid van klanten en ondernemers. Een ruime meerderheid van de ondernemers in de Nijmeegse binnenstad volgt het advies van het Huis voor de Binnenstad om de winkels tot en met september de eerste en de laatste zondag van de maand te openen (inclusief extra dagen voor de feestdagen), en de laatste drie maanden alle zondagen open te zijn.

Bepaalde branches en/of locaties hebben specifieke behoeften: zo zijn de bouwmarkten en de woonboulevard Nijmegen iedere zondag geopend en het winkelcentrum Dukenburg elke eerste zondag van de maand. Binnen de geldende regels is hiervoor ruimte.

Wijziging voor Vierdaagse
De Verordening Winkeltijden Nijmegen ondergaat een aanpassing die straatverkoop van etenswaren voor directe consumptie en alcoholvrije dranken tijdens de Vierdaagse tussen 22.00 en 06.00 uur weer mogelijk maakt.

Parkeerregime zondag
Met het voortzetten van de vrije opening van winkels op zondag wil het college het betaald parkeren op zondag continueren, om parkeeroverlast in het centrum te voorkomen en bereikbaarheid te waarborgen. Dit in afwijking van het coalitieakkoord waarin de mogelijkheid van gratis parkeren op de twee ‘rustige’ koopzondagen was opgenomen. Uit de evaluatie van parkeren op zondag blijkt dat het handhaven van het huidige parkeerregime een beter scenario is, onder meer omdat het duidelijk is. De verwachte meeropbrengsten wil het college inzetten voor mobiliteitsmaatregelen in de binnenstad. Concrete voorstellen hiervoor zijn nog in de maak.

Het college legt de verordening en het voorstel voor parkeerregime nu voor aan de gemeenteraad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.