De organisatie van Vierdaagsefeesten heeft de afgelopen jaren grote stappen gezet naar ‘vergroening’ van de feesten. Dit jaar gaan ze hierin nog een stapje verder. Zo dromen ze er bijvoorbeeld van om als evenement zélf energie op te wekken. Onlangs sloeg de organisatie de handen ineen voor een driejarige samenwerking met de Nijmeegse energieleverancier Huismerk Energie.

Power Walking
Vorige week las u in de krant dat de organisatie van de Vierdaagse wandelmarsen een idee introduceerde waarbij in 2016 energie wordt opgewekt door de voetstappen van 40.000 wandelaars. Een prachtig initiatief dat wij graag nóg meer kracht bijzetten. Want zou het niet fantastisch zijn, als naast deze 40.000 wandelaars ook de 1,4 miljoen bezoekers van Vierdaagsefeesten het ‘stappen’ (Power Walking) omzetten in groene energie?! Niet zomaar groene energie, maar lokale en duurzame energie, mede mogelijk gemaakt door een Nijmeegse partij. En niet volgend jaar, maar al dit jaar!

“Even opladen”
Huismerk Energie is een onafhankelijke energieleverancier van lokaal groene energie. Het bedrijf zet alles op alles om Nederland een stukje duurzamer te maken, en bruist van de ideeën om Vierdaagsefeesten hier deelgenoot van te maken. Directeur Peter den Biesen geeft aan: “Hoe mooi is het om de energie die wordt opgewekt door feestgangers, direct terug te kunnen geven aan het publiek?! Bijvoorbeeld door middel van oplaadpunten voor mobiele telefoons of duurzamere podia die tegelijk de feestvreugde verbeteren.”

Een sluitend geheel
“Zonder er moeite voor te hoeven doen, kunnen bezoekers op een leuke manier onderdeel worden van de energiewaardeketen van Vierdaagsefeesten. Via de 4DF app op de smartphone van de feestgangers, worden de locaties gecommuniceerd waar zij al lopend en dansend energie kunnen opwekken. Om de smartphone te kunnen gebruiken, moet deze opgeladen zijn; dit kan via de laadpunten op het evenement. Maar om deze laadpunten te voorzien van energie, moet er gedanst en gelopen worden op de speciale locaties. Dit maakt de cirkel rond en zo is deze energieketen een sluitend geheel.”

Energieneutrale Vierdaagsefeesten
“Wat onze samenwerking met Vierdaagsefeesten zo bijzonder maakt? Vierdaagsefeesten is een regionaal evenement met een landelijke uitstraling, en dat is precies waar Huismerk Energie voor staat. We dagen elkaar uit om onze ideeën op het gebied van duurzaamheid op een positieve en innovatieve manier toe te passen. Vergroening van het evenement gaat hand in hand met verbetering van het feestje. Samen hebben we de ambitie om energieneutrale Vierdaagsefeesten te organiseren. Maar we kijken verder, want het liefst krijgen we in de toekomst onze hele stad energieneutraal. Het zou toch geweldig zijn als Nijmegen in 2015 wordt uitgeroepen tot European Green Capital 2017?!“

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.