De deelnemers aan de 99ste Vierdaagse, maar logischerwijs ook de aanwonenden en de aanmoedigende fans langs de routes, krijgen dit jaar te maken met een aantal kleine routewijzigingen ten opzichte van de editie in 2014.

Twee routewijzigingen zijn het gevolg van wegwerkzaamheden. Eén wijziging, die zowel op dag 2 als op dag 4 van kracht is, is aangebracht om de doorstroming van het legioen van ruim 40.000 wandelaars te bevorderen en om overlast voor de betreffende wijk terug te dringen.

Dag van Elst
De in afstand langste routewijziging is aangebracht in het parcours op de eerste dag, de Dag van Elst. Op terugtocht naar Nijmegen mijdt het legioen (alle afstanden) het laatste deel van de Oosterhoutsedijk in Lent.
Eenmaal onder de Oversteek door gaan de burgerwandelaars linksaf de tijdelijke bouwweg op en daarna rechtsaf over de busbaan (Graaf Allardsingel) richting Station Lent. De militairen lopen onder de Oversteek ietsje verder over de Oosterhoutsedijk, tot aan de Zaligestraat. Daar gaan ze links in, om zodoende ook bij Station Lent uit te komen. Vanaf dat punt lopen alle wandelaars over de busbaan parallel aan de Prins  Mauritssingel, rechtsaf stationsplein, linksaf Hoge Bongerd, rechtsaf Griftdijk Zuid en  via de busbaan en het fietspad de Waalbrug over Nijmegen in.

Tot deze routewijziging is in januari van dit jaar besloten, toen nog niet bekend kon zijn dat het werk rond ‘Veur Lent’ zo zou opschieten dat de Oosterhoutsedijk door Lent en de nieuw aangelegde kadeweg langs de nevengeul al voor de Vierdaagse gereed zouden zijn.
“Geweldig natuurlijk dat de werkzaamheden zo goed vlotten. Als we dat in januari geweten hadden, hadden we de route niet hoeven wijzigen en hadden de Vierdaagse-deelnemers als een van de eersten kennis kunnen maken met wat in Veur Lent allemaal gerealiseerd is. Alle draaiboeken van de hulpdiensten en van de Vierdaagse zelf zijn nu ingesteld op de routewijziging. Terugdraaien kan helaas niet meer”, aldus Arno Bernards, ‘parcoursbouwer’ van Stichting DE 4DAAGSE. “In 2016, de 100ste editie van de Vierdaagse, lopen alle wandelaars gewoon weer over de Oosterhoutsedijk en over de nieuwe kade door Lent”, verzekert hij.

Dag van Wijchen
Een kleine routewijziging doet zich in Wijchen voor, op de afstanden 30 km en 40 km militair. Deze route loopt niet meer via de Valendrieseweg in Wijchen, maar langs het Arcusgebouw naar de Oosterweg en dan deze weg vervolgen richting Markt Wijchen.

Door een omvangrijke reconstructie van de kruising Van Heemstraweg – Kerkstraat/ Postkantoorstraat in Weurt worden de wandelaars op dag 2 (Dag van Wijchen en Beuningen) omgeleid. Arno Bernards: “Het is nog de vraag of deze routewijziging van kracht wordt. Als het werk opschiet, kunnen we de gereconstrueerde kruising misschien toch gebruiken en dan lopen de wandelaars gewoon over de Van Heemstraweg.”
Als het werk aan de kruising nog niet klaar is, lopen de wandelaars vlak voor Weurt van de Van Heemstraweg linksaf de Pastoor van der Marckstraat in. Die wordt helemaal door het oude dorpsdeel van Weurt gevolgd tot aan de Westkanaaldijk. Daar slaan ze rechtsaf tot aan de rotonde, vlak voor de sluis. Vanaf de sluisbrug wordt de gebruikelijke route door onder meer het Waterkwartier en over de Waalkade weer opgepikt.

Weezenhof
Eerder op die tweede dag was er al sprake van een andere route, in de vroege ochtenduren, stad uitwaarts. Na de Hatertsebrug over het Maas-Waalkanaal zijn de wandelaars gewend de wijk Weezenhof te doorkruisen richting Staddijk.

“Bewoners van de Weezenhof moesten dan hun auto’s buiten de wijk stallen, omdat toe- en uitgang van de wijk voor het verkeer werd afgesloten. Deze overlast voor Weezenhof kunnen we terugdringen door de wijk letterlijk links te laten liggen”, legt Arno Bernards uit.

Over de Hatertsebrug blijft het legioen op de linkerrijbanen van de vierbaans Van Boetbergweg. Tot aan de laatste grote kruising voor de snelweg A73. Daar gaan de wandelaars linksaf de Staddijk in richting Hatertse- en Overasseltse Vennen. Deze routewijziging geldt voor zowel dag 2 als dag 4 (Dag van Cuijk) van de 99ste Vierdaagse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.