De prokkel? Dat is een prikkelende ontmoeting tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. Zo kun je ontdekken waarin mensen verschillen, maar zeker ook waarin zij hetzelfde zijn. Op 5 juni wordt de Prokkel gehouden op het stadhuis van Nijmegen.

In Nijmegen gaat het goed. Ook nu zijn we weer genomineerd voor de landelijke prijs. En vorig jaar ontving Onderling Sterk Nijmegen in Utrecht, uit handen van Gerdi Verbeet ook al de felbegeerde Gouden Prokkel. In 2013 won Onderling Sterk de zilveren Prokkel. Dit jaar is Onderling Sterk Nijmegen dus voor de 3e keer op rij genomineerd voor de Gouden Prokkel. Een mooi compliment voor alle inzet.

Maar nu 5 juni, de Prokkel in het Nijmeegs stadhuis: Vanaf 10 uur kun je inlopen, het start om 10.30. Het duurt tot 15.15 uur. De titel van de dag is: Ik hoor er ook bij! Onderling Sterk organiseert dit jaar in samenwerking met het Sociaal Juridisch Steunpunt van Pluryn de Prokkel. Het Steunpunt geeft een presentatie en gaat in op de wetten, die onder het VN verdrag voor mensen met een beperking vallen. Het zijn mensenrechten. Voor wie is deze dag bedoeld? Het is voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Maar ook voor mensen, die geïnteresseerd zijn in het VN verdrag, zoals beleidsmedewerkers.

Waar gaat de Prokkel op 5 juni over?
We gaan in op het VN verdrag voor mensen met een beperking.
We willen ingaan op het recht op een positief beeld.  We laten ervaringsdeskundigen zelf aan het woord.  Zij vertellen over hun ervaringen in het alledaagse leven.

Wat werkt niet. En wat draagt juist bij aan positieve beeldvorming. De keuze voor het onderwerp mensenrechten heeft te maken met minder leuke ervaringen, die mensen met een verstandelijke beperking hebben. Gelukkig zijn er ook mooie voorbeelden. Mensen ervaren regelmatig dat ze positief bekeken worden. Op 5 juni komen in het stadhuis verschillende ervaringsdeskundigen aan het woord. Marchel (DJ Firestarter), Thea (bewoonster van de wijk Grootstal), Tess en Anneke (deelnemers Train-de-trainer in het Zelfregiecentrum) en Lize (deelnemer Special Olympics NL, breedtesport) vertellen over hun ervaringen. Wethouder Frings wordt geïnterviewd over het VN verdrag. Wat doet de gemeente Nijmegen om een positief beeld te bevorderen?

Ook vertelt Ieder1gelijk wat mensen kunnen doen als ze te maken hebben met negatieve beeldvorming.