Met de expositie ‘Het Gelders Orkest neemt je mee’ toont LUX tot en met eind juni de veelzijdigheid van het orkest. Naast de expositie geeft Het Gelders Orkest ook gratis koffieconcerten op de zondagochtend in Café LUX.

De expositie neemt de bezoeker mee door de rijke geschiedenis van Het Gelders Orkest en de ambitieuze plannen voor de toekomst. Een speciaal ontworpen pop-upmuziekkoffer laat bezoekers letterlijk en figuurlijk in de wereld van het orkest stappen. Deze koffer werd geschonken door de Vrienden van Het Gelders Orkest. De koffieconcerten op de zondagochtend laten bezoekers kennismaken met en genieten van de mooiste klassieke muziek en het repertoire van Het Gelders Orkest. Op 10 mei was het eerste concert, de volgende twee concerten zijn op 24 mei en 7 juni.

24 mei: cellist René Berman
Sinds 1994 is René Berman solocellist van Het Gelders Orkest en hoofdvakdocent aan het conservatorium van Arnhem. René Berman soleert regelmatig, en speelde met Het Gelders Orkest onder leiding van Jaap van Zweden het ‘Concert in D’ van Joseph Haydn. Op zijn verzoek schreef componist Micha Hamel hiervoor enkele hoogst persoonlijke cadensen. Hij gaf recitals in heel Nederland, voornamelijk met pianist Kees Wieringa. Zij speelden voor radio en tv, en namen enkele cd’s op. Ook toerden zij door verschillende Europese landen, de VS en door Indonesië. Op 24 mei speelt René Berman een suite voor cellosolo van Johann Sebastian Bach. Hij geeft daarbij een uitgebreide toelichting op het stuk.

7 juni: contrabassist Aristotelis Potamianos en celliste Maike Reisener 
De Griekse Aristoteles Potamianos studeerde contrabas aan het Conservatorium van Athene en behaalde twee diploma’s aan het Rotterdams Conservatorium. Sinds oktober 1998 is hij aanvoerder contrabassist van Het Gelders Orkest. Aristoteles speelt graag hedendaagse muziek: hij werkt regelmatig samen met het Asko/Schönberg-ensemble en is lid van het avant-garde septet Hungry Gods, dat uitsluitend muziek van Florian Magnus Maier speelt.

Maike Reisener, solocelliste van het Gelders Orkest, is een gepassioneerde kamermusicus. Met kamermuziek had zij optredens in de hele wereld, onder meer in Zuid-Korea en op de Virada in Sao Paulo, Brazilië. Eerder werkte ze als solocelliste in het Radiokamerorkest en parttime bij het Duitse Ensemble Resonanz, Amsterdam Sinfonietta en de Amsterdamse Bach-Solisten. Zij treed nu ook regelmatig op als soliste in binnen- en buitenland in recitals en met verschillende orkesten, zoals Het Gelders Orkest.

Op 7 juni spelen Aristoteles Potamianos en Maike Reisener een van de mooiste sonates van Jean Barriére, de ‘Sonate X á deux’, en Gioachino Rossinis ‘Duetto per violoncello e contrabasso’.

 

‘Het Gelder Orkest neemt je mee’
Expositie: mei/juni 2015, toegang gratis
Koffieconcerten: ZO 24/05/15 & ZO 07/06/15, 11.15 uur, toegang gratis
LUX Mariënburg

Meer informatie: hetgeldersorkest.nl/concerten/koffieconcerten-lux-nijmegen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.