Vijftig volwassenen en kinderen die bewust kiezen voor gemeenschappelijk en milieuvriendelijk wonen hebben hun intrek genomen in ‘hun’ strowijk in het Nijmeegse Lent. Gisteren, vrijdag 1 mei, is het woongebouw officieel geopend en in gebruik genomen. Bewoners, woningcorporatie, gemeente en provincie werkten samen aan de totstandkoming van het opmerkelijke nieuwbouwproject Iewan, uniek in Nederland.

Bewoners zijn opdrachtgever en meebouwer
Uniek is dat het gaat om sociale woningbouw, waarbij de bewoners zelf de initiatiefnemers waren. De bewonersgroep ging een partnerschap aan met woningcorporatie Talis, bouwbedrijf Vastbouw, de Woningbouwvereniging Gelderland (WBVG) en ORIO architecten, en vond ondersteuning bij de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland. De toekomstige huurders waren actief betrokken bij elke fase van de totstandkoming van de strowijk, waaronder bij de bouw zelf: bijgestaan door ruim 200 vrijwilligers vulden zij de houtskeletten van de twee gebouwen op met strobalen en werkten deze af met leem.

Ecologische bouwmaterialen en toepassingen
Uniek is Iewan ook vanwege de verregaande aandacht voor ecologie. Dit uit zich niet alleen in de keuze voor milieuvriendelijke bouwmaterialen als leem en stro, maar ook in verscheidene toepassingen die hergebruik en energiebesparing stimuleren. Zo wordt afvalwater gezuiverd met behulp van een rietfilter in de tuin, draaien de wasmachines op regenwater en wordt met zonnepanelen zelf energie opgewekt.

WEN_3684_2015-05-01

 

Grootste strobalengebouw van Nederland
Ook de grootte van het project is voor Nederlandse begrippen uniek. Met een bruto vloeroppervlak van 2269 m2 is het woongebouw het grootste strobalengebouw dat Nederland rijk is. Het biedt plaats aan 24 woningen voor alleenstaanden, stellen, gezinnen en woongroepen alsmede aan enkele gemeenschappelijke ruimtes. Een tweede, iets kleiner gebouw biedt werkplekken en ruimte voor educatieve en buurtactiviteiten.