Dat is het voorstel van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Als de gemeenteraad instemt, krijgt de Lindenberg subsidie om de Kunstbus weer in te voeren. De Kunstbus brengt met name jonge kinderen van school naar musea of voorstellingen in Nijmegen en de regio.

Van 2008 tot en met 2012 was er al een Kunstbus in Nijmegen. De bus bracht jaarlijks zo’n 3500 kinderen van school naar een culturele activiteit en terug. Er is niet genoeg budget om voor alle kinderen uit het basisonderwijs de Kunstbus in te zetten. Voor de Kunstbus ligt de prioriteit bij de jongere kinderen (tot 9 jaar) en kinderen in achterstandsituaties. Kinderen uit de bovenbouw kunnen per fiets of openbaar vervoer naar het museum of de voorstelling. De Kunstbus heeft veel positieve kanten: musea krijgen een extra doelgroep binnen; ouders hoeven niet met hun eigen auto te rijden (zo`n tien auto´s per klas) en voor scholen levert onderwijs buiten het leslokaal bovendien meer positieve ervaringen op dan altijd tussen vier muren te moeten zitten.

De subsidie voor de Kunstbus staat niet op zichzelf maar maakt deel uit van Cultuur en School Nijmegen. Deelnemers zijn de instellingen van de eerste Kunstbus: met Museum Het Valkhof, het Afrika Museum, Museum Orientalis, de Keizer Karel podia, Regionaal Archief en Kwatta Jeugdtheater, Grote Broer, kunsteducatie, Bevrijdingsmuseum, de Bastei en de Lindenberg. Deze bestemmingen kunnen worden uitgebreid met, bijvoorbeeld, tijdelijke projecten als het Romeinenfestival, Filmfestival Go Short en het Gebroeders van Limburgfestival. Het aanbod van de Kunstbus moet aansluiten bij de vraag van de deelnemende scholen.

Burgemeester en Wethouders stellen de gemeenteraad voor jaarlijks 50.000 euro voor de Kunstbus beschikbaar te stellen.