Wereldpremière voor jarig orkest; Componist schrijft symfonie voor 125 jaar

Op 23, 24 en 26 april krijgt Gelderland iets bijzonders te horen. In Nijmegen, Apeldoorn en Arnhem gaat een gloednieuwe symfonie in première. Componist Robin de Raaff schreef de compositie Symphony no.2 “Illumination…Eclipse” ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van Het Gelders Orkest.

De wereldpremière is een driedelige symfonie met als thema licht en duister. Dit thema gaat niet alleen over het muzikale spel, De Raaff wilde er ook een waarschuwing mee afgeven. Het 125-jarig bestaan van Het Gelders Orkest moet volgens de componist geen lichtpuntje worden in een verduisterend verdwijnen van klassieke muziek.

Klankschoonheid
Robin de Raaff is composer in residence van Het Gelders Orkest. ‘Illumination…Eclipse’ is zijn Tweede symfonie. De Raaff staat erom bekend dat hij componeert met een timmermansoog. Hij schept muziek vol details en met gevoel voor getalsverhoudingen en proporties. Daarbij verliest hij emotie en klankschoonheid niet uit het oog. De jonge componist won diverse prijzen en wordt zowel nationaal als internationaal geroemd om zijn vakmanschap.

Trois couleurs classiques
De nieuwe symfonie is één van de drie stukken tijdens de concertreeks Trois couleurs classiques. “Illumination…Eclipse” staat op het programma met de klassieker van Stravinsky, de Vuurvogelsuite en het Concert voor viool en orkest van Jean Sibelius met in de hoofdrol violiste en ‘rising star’ Veronika Eberle.

De compositie Symphony no. 2 “Illumination…Eclipse” door Robin de Raaff is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Fonds Podiumkunsten.
Concertgegevens
Antonello Manacorda dirigent
Veronika Eberle viool
De Raaff Symphony no.2 “Illumination…Eclipse” (wereldpremière)
Sibelius Concert voor viool en orkest op. 47 in d
Stravinsky Vuurvogelsuite (1945)

Nijmegen donderdag 23 april
de Vereeniging, 20.15 uur
Inleiding m.m.v. Robin de Raaff 19.15 uur
€ 19,- | € 33,- | € 39,- | € 49,-

Apeldoorn vrijdag 24 april
Orpheus, 20.00 uur
Inleiding m.m.v. Robin de Raaff 19.15 uur
€ 21,50 | € 29,50 | € 35,- | € 42,50
Mede mogelijk gemaakt door Partners van Het Gelders Orkest

Arnhem zondag 26 april
Musis Sacrum, 14.15 uur
Inleiding m.m.v. Robin de Raaff 13.15 uur
€ 19,- | € 32,50 | € 39,- | € 49,-

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.