Festival Music Meeting, dat tijdens het Pinsterweekeinde op 23, 24 en 25 mei plaatsvindt in Nijmegen, maakt nieuwe namen bekend. De voorname Touaregband Tinariwen siert daarbij aan kop van de line-up, die naast artiesten uit de hele wereld nu ook jong talent uit ons eigen land omvat. Eerder maakte het festival al grote namen bekend, waaronder een aantal primeurs voor Nederland met onder meer de Mauritaanse Noura Mint Seymali en Bamba Wassoulou Groove. Meer informatie en tickets zijn beschikbaar via musicmeeting.nl.

Als een magische wervelwind van Malinese blues en rock baande de muziek van Tinariwen zich een weg van de Afrikaanse woestijn naar het grotere Westerse publiek. Ruim voordat hun faam zich uitstrekte over de hele planeet, speelden ze al eens eerder in het Nijmeegse Park Brakkenstein: in 2004, tijdens de eerste buiteneditie van Music Meeting. De groep Touaregmuzikanten zingt over politieke bewustwording, onderdrukking en vrijheid. Daarbij maken ze zowel gebruik van traditionele Afrikaanse als elektronische Westerse instrumenten. Het resultaat is een karakteristiek geluid en hypnotiserende muziek. Inmiddels heeft de band zes albums uitgebracht, waarvan Tassili in 2012 werd beloond met een Grammy.

Meer nieuwe namen
Uit India komen de Barmer Boys. Met traditionele instrumenten als de morchang, bhapang en kartaan blazen ze Indiase folk-melodieën nieuw leven in. Mbongwana Star is de nieuwe band van de pioniers van Staf Benda Bilili, Coco Ngambali en Theo Nsituvuidi. Samen met vijf andere leden nemen ze je mee naar het bruisende stadsleven van Kinshasa, hoofdstad van de Democratische Republiek van Congo. Daarnaast zijn de Ethiopische accordeonist, keyboardspeler en componist Hailu Mergia, drummer Tony Buck (The Necks) en Mike Majowski aan de line-up toegevoegd. Het trio brengt moderne ethio-jazz naar Nijmegen. De enthousiaste jongens van De Raad van Toezicht komen van minder ver: zij steken slechts de Waal over. De 11-koppige band is gevormd op het ArtEZ Conservatorium in Arnhem en speelt avontuurlijke jazz. Nog meer en nog jonger talent is verenigd in het Sena Nationaal Jeugd Jazz Orkest & Martin Fondse. ‘Het Jong Oranje van de jazz’ brengt een ode aan de grote wereldsteden en hun invloed op de verhalende muziek van Fondse.

Programma tot nu toe
Namen die Music Meeting eerder al bekend maakte zijn Mehliana featuring Brad Mehldau and Mark Guiliana, Ester Rada, Noura Mint Seymali, Timbazo, The Jones Family Singers, Pupy Y Los Que Son Son, Timbazo, Fatoumata Diawara & Roberto Fonseca, The Baylor Project, Too Many Zooz, Danyèl Waro, Havana-Paris-Dakar, Bamba Wassoulou Groove, Steve Lehman Octet, Mark Guiliana Beat Music en Driss El Maloumi. Naast concerten biedt Music Meeting interviews, akoestische sessies, Movie Meeting, Mini Meeting, workshops, masterclasses, lekker eten, een festivalmarkt en meer.

Tinariwen:
https://www.youtube.com/watch?v=IFtmB2U3Clo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.