Op woensdag 29 april waren Wethouder Renske Helmer-Englebert, Peter van Heeswijk (algemeen directeur Dar) en Carline Westen (Wijkbeheerder Nijmegen-Noord) voor even een Wijkheld. Zij hielpen een Wijkhelden team in Lent met het opruimen van zwerfafval in hun eigen buurt.

Zwerfafval opruimen is leuk
Nadat zowel wethouder Renske Helmer-Englebert, Peter van Heeswijk, Carline Westen als de Wijkhelden, het speciale veiligheidshesje aan hadden en een knijper in de hand, kon het opruimen van zwerfafval in Lent beginnen. De Wijkhelden die meeliepen zaten voorheen in één groot team, dat later is opgedeeld in meerdere kleinere teams. Ze vinden het leuk om als Wijkheld zwerfafval op te ruimen.“Het liefst gaan ze iedere dag een ronde lopen” aldus Desiree, een van de begeleiders van het team. “We lopen bijna iedere week een ronde en zijn dan al gauw een uur fanatiek bezig met het opruimen van zwerfafval. ”Tijdens het opruimen komen de Wijkhelden vooral plastic zakjes, papiertjes en blikjes tegen.

Extra spannend door aanwezigheid wethouder
Het opruimen vinden de kinderen altijd leuk, maar opruimen met de wethouder was natuurlijk extra spannend en speciaal. “Toen ik de kinderen vertelde dat de wethouder vandaag mee zou helpen, wilden veel Wijkhelden uit het oude team ook meelopen. Dat is natuurlijk erg leuk.” aldus Desiree, een van de begeleiders van de Wijkhelden in Lent. Ook wethouder Renske Helmer-Englebert vond het leuk om de Wijkhelden in Lent mee te helpen met het opruimen van zwerfafval. Wethouder Renske Helmer-Englebert: “Ik vind Wijkhelden echt een goed initiatief en het bestaat eigenlijk al een hele tijd. Met het project zorgen we samen voor een schone buurt en een schoon Lent.”

Wat doen Wijkhelden?
Wijkhelden zijn actief in bijna heel het verzorgingsgebied van Dar (Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen en Nijmegen) en houden samen hun buurt schoon. De kinderen in groepjes, onder begeleiding van een volwassene en volwassenen alleen of ook in groepen. Door regelmatig een opruimronde te lopen door de buurt, zorgen ze ervoor dat er zo weinig mogelijk zwerfafval ligt. Dit ziet er beter uit en zorgt er ook voor dat mensen minder snel nieuw afval weggooien in de openbare ruimte.

Een zakcentje voor de kinderen, materiaal en andere voordelen
Dar verzorgt alle benodigdheden (knijpers, speciale zwerfafvalzakken en veiligheidshesjes) voor de Wijkhelden. Kinderen uit groep 3 t/m 8 krijgen van de gemeente een zakcentje voor hun werk en leren ondertussen hoe het is om actief en betrokken te zijn bij de samenleving. Voor volwassenen is het een eenvoudige manier om een waardevolle en direct zichtbare bijdrage te leveren aan een schone buurt.

Meer informatie over Wijkhelden en/of aanmelden? Kijk op www.wijk-helden.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.