Op woensdag 8 april was Wethouder Piet de Klein voor even een Wijkheld. Hij hielp het eerste Wijkhelden team in de gemeente Beuningen met het opruimen van zwerfafval in hun eigen buurt. De stoere Wijkhelden troffen het, want het was prachtig weer.

 

Zwerfafval opruimen is leuk
Nadat zowel wethouder Piet de Klein als de Wijkhelden, het speciale veiligheidshesje aan hadden en een knijper in de hand, kon het opruimen van zwerfafval op het grasveld bij de Koningstraat in Beuningen beginnen. Het eerste team uit Beuningen bestaat uit vier kinderen: Lotte, Maartje, Tom en Lorenzo. Ze vinden het leuk om als Wijkheld zwerfafval op te ruimen.“Het liefst gaan ze iedere dag een ronde lopen” aldus Marieke, de begeleider van het team. “We lopen bijna iedere week een ronde en zijn dan al gauw een uur fanatiek bezig met het opruimen van zwerfafval. ”Tijdens het opruimen komen de Wijkhelden vooral plastic zakjes, papiertjes en blikjes tegen.

 

Extra spannend door aanwezigheid wethouder
Het opruimen vinden de kinderen altijd leuk, maar opruimen met de wethouder was natuurlijk extra spannend en speciaal. “De komst van de wethouder zien de kinderen als een extra beloning voor het opruimen van het zwerfafval”, aldus Marieke. Wethouder Piet de Klein: “Met het project zorgen we samen voor een schone buurt en een schoon Beuningen. Ik vind het een mooi project, omdat het vanuit de mensen zelf komt en een opvoedkundige waarde heeft. Immers, kinderen leren zich zo bewust te worden van zwerfafval.”

 

Wat doen Wijkhelden?

Wijkhelden zijn actief in bijna heel het verzorgingsgebied van Dar (Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen en Nijmegen) en houden samen hun buurt schoon. De kinderen in groepjes, onder begeleiding van een volwassene en volwassenen alleen of ook in groepen. Door regelmatig een opruimronde te lopen door de buurt, zorgen ze ervoor dat er zo weinig mogelijk zwerfafval ligt. Dit ziet er beter uit en zorgt er ook voor dat mensen minder snel nieuw afval weggooien in de openbare ruimte.

 

Een zakcentje voor de kinderen, materiaal en andere voordelen

Dar verzorgt alle benodigdheden (knijpers, speciale zwerfafvalzakken en veiligheidshesjes) voor de Wijkhelden. Kinderen uit groep 3 t/m 8 krijgen van de gemeente een zakcentje voor hun werk en leren ondertussen hoe het is om actief en betrokken te zijn bij de samenleving. Voor volwassenen is het een eenvoudige manier om een waardevolle en direct zichtbare bijdrage te leveren aan een schone buurt.

 

Meer informatie over Wijkhelden en/of aanmelden? Kijk op www.wijk-helden.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.