Vorige maand tekenden twaalf nieuwe organisaties het bondgenootschap tegen laaggeletterdheid tijdens een bijeenkomst in de Bibliotheek Gelderland Zuid. Behalve partijen als de bibliotheek, de gemeente Nijmegen, het CWZ en het UWV, sluiten nu ook de GGD Gelderland Zuid, Literair Productiehuis de Wintertuin en gemeente Beuningen aan. In totaal werken 41 partijen in regio Nijmegen nu samen tegen laaggeletterdheid.

Ongeveer 15.000 Nijmegenaren zijn laaggeletterd. Deze groep mensen heeft dermate moeite met lezen en schrijven, dat het bijna onmogelijk is om goed te functioneren in de samenleving. In het bondgenootschap tegen laaggeletterdheid werken verschillende partijen met elkaar samen om ervoor te zorgen dat laaggeletterdheid in de stad of regio beter herkend en aangepakt wordt.

Tijdens de bijeenkomst inspireerden de Bibliotheek Gelderland Zuid, Zorgbelang Gelderland en Stichting Lezen & Schrijven de aanwezige bondgenoten met praktijkvoorbeelden van activiteiten en handvatten om laaggeletterdheid tegen te gaan. Een voorbeeld hiervan zijn de Taalpunten in de bibliotheek, met materialen en begeleiding speciaal bestemd voor mensen die beter Nederlands willen lezen en schrijven.

De nieuwe bondgenoten zijn GZ psycholoog Paulien van Kessel, De School voor ouders, Literair Productiehuis de Wintertuin, gemeente Beuningen, Stichting Oeverwal uit Beuningen, Samenwerkingsstichting Kleur en Kans uit Wijchen, Stichting Perspectief uit Beuningen, Montessorischool de Triangel uit Beuningen, GGD Gelderland-Zuid, Kinderopvang Humanitas uit Millingen en Stip Nijmegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.