Besiendershuis Nijmegen presenteert in 2015 een uniek samenwerkingsverband met Pride Photo Nijmegen, samen met de fotograaf Risk Hazenkamp en schrijfster Tania Witte (DE), plus het Instituut voor Genderstudies van RU Nijmegen.

In Nijmegen zullen Risk Hazekamp en Tania Witte gemeenschappelijk aan het project Probeer andere zoektermen werken, een project met een duidelijke focus op mensen uit Nijmegen en omgeving. Zij zullen in de twee maanden dat ze aanwezig zijn in het Besiendershuis verschillende mensen die in Nijmegen leven fotografisch en poëtisch portretteren.

Probeer andere zoektermen gaat om het verbeelden van verschillende mogelijkheden om anders (queer, afwijkend) te leven buiten een grootstedelijke omgeving. Sinds 2011 werken Hazekamp en Witte aan dit procesmatige, interdisciplinaire project, waarin het visuele met performatieve tekst wordt gecombineerd. Wat hen samenbrengt zijn hun, aan het thema identiteit gerelateerde, uitgangspunten.

In oktober 2013 werd de eerste versie van het project, toen nog onder de naam nullachtfünfzehn, gerealiseerd in de Vereinigung Bildender Künstlerinnen Österreichs in Wenen, waarna in mei 2014 een tweede versie volgde bij STROOM in Den Haag.

In Nijmegen willen zij op verschillende manieren de vraag naar niet-normatieve identiteiten opnieuw proberen te doorgronden. Er zullen intieme “Diner-discussies” met wetenschappers van het Institute for Gender Studies (IGS) van de Radboud Universiteit en lokale queer-activisten plaatsvinden. Tania Witte geeft een “Queer Writing Workshop”, waarvan de deelnemers ook een bijdrage kunnen leveren aan het project in de vorm van een Spoken-Word stuk. Risk Hazekamp zal verschillende keren aanwezig zijn op het IGS o.a. om een masterclass te geven. Ook zullen beide kunstenaars gezamenlijk een workshop geven bij Cultuur op de Campus.

Praktisch gezien willen de kunstenaars de stad en haar omgeving vanuit een queer perspectief benaderen. De mix van beeldend materiaal en tekst die zo zal ontstaan zal de basis vormen voor een presentatie in Nijmegen aan het einde van de werkperiode: er zal een Open Stage gebouwd worden waar mensen hun Spoken-Word stukken kunnen opvoeren.

“Voor ons is het werkproces belangrijker dan het uiteindelijke resultaat. Alles is in eerste instantie afhankelijk van de mensen die we ontmoeten. En op die ontmoetingen verheugen we ons nu al!”
Wie is wie?
Doelstelling van het Besiendershuis is het stimuleren en zichtbaar maken van een sterk en open Nijmeegs creatief netwerk door kunst, kennis, cultuur en
ondernemerschap op een actieve en verrassende manier te verbinden. Met gevoel voor de actualiteit en dynamiek van de stad ontwikkelt het huis bijzondere samenwerkingen, ideeën voorstellingen en producten. Zij vormen de vruchtbare bodem waarop Nijmegen zich kan manifesteren als creatieve stad. Daarmee verovert zij tegelijkertijd een positie voor de regio en in (inter-)nationaal perspectief.

Het inspirerende 16de eeuwse Besiendershuis dient daarbij als uitvalsbasis, ontmoetingsplek en werkruimte. Het pand beschikt over alle daarvoor benodigde faciliteiten. De drie jaarlijkse projecten verwezenlijken zich zowel in het huis zelf als op unieke locaties in de stad.
Pride Photo Nijmegen
Pride Photo Amsterdam is een internationale fotografiewedstrijd rondom het thema LHBT (lesbisch,homo, bi-sexueel en transgender). Het doel is om seksuele- en gender diversiteit artistiek zichtbaar te maken en zo de maatschappelijke acceptatie ervan te bevorderen.

Pride Photo Amsterdam wordt naar Nijmegen gehaald, onder de naam Pride Photo Nijmegen (PPN). PPN neemt als uitgangspunt de foto’s van Pride Photo Award voor een Nijmeegse variant. Workshops, videoclips met (probleem) jongeren, een mobiele expositieruimte en samenwerking met het Besiendershuis beogen een zo groot mogelijke diversiteit aan groepen te bereiken. V an allochtone sleutelfiguren in de wijken, leden van Gay Straight Alliances op scholen en in de wijken, oudere en jongere LHBT’s, bezoekers van het bevrijdingsfestival Nijmegen, bezoekers Dales Lezing, bezoekers en medewerkers op het stadhuis, tot aan mensen die dagelijks met LHBT rechten bezig zijn en zich gesterkt voelen door de activiteiten van het project.

Het Institute for Gender Studies (IGS) van de Radboud Universiteit Nijmegen is een interdisciplinair instituut voor onderwijs, onderzoek en maatschappelijke dienstverlening op het gebied van genderstudies, vrouwenstudies en seksualiteitstudies. Het onderzoekt de positie die mannen en vrouwen in onze en andere samenlevingen innemen, hoe ideeën over mannelijkheid, vrouwelijkheid en seksualiteit tot stand komen en hoe deze door de tijd heen veranderen. Genderstudies geeft inzicht in hoe genderverschillen sociaal en cultureel geconstrueerd worden en veranderen, en stelt vragen bij de achtergronden en gevolgen daarvan. In 2015 bestaat het instituut 30 jaar.
Risk Hazekamp en Tania Witte
Risk Hazekamp woont en werkt als beeldend kunstenaar in Den Haag en Berlijn. Na aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht te hebben gestudeerd, volgden exposities in vele Europese galerieën en op internationale kunstbeurzen zoals ARCO Madrid, Art Cologne, LISTE Basel en Paris Photo. Hazekamp’s werk is vertegenwoordigd in publieke collecties zoals het Maison Européenne de la Photographie de Paris, het Museo de Arte Contemporáneo de Barcelona, het Gemeente Museum in Den Haag en het Museum voor Moderne Kunst Arnhem. Sinds 2009 doceert Risk Hazekamp aan verschillende kunstacademies en is momenteel verbonden aan de Sint Joost Academie in Breda.

Tania Witte is schrijver, Spoken-Word performer en journalist. Zij woont en schrijft in Berlijn en heeft inmiddels vier boeken gepubliceerd. Als columnist werkt zij voor de Duitse krant Die Zeit en als freelance journalist voor verschillende kranten en magazines. In 2008 initieerde ze met vier andere kunstenaars het Berlijnse Spoken-Word podium Shut Up And Speak, een bühne voor vrouwen, lesbo’s en transgenders. Sinds 2007 geeft ze workshops, presenteert en modereert, en treedt ze op in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Amerika.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.