18 en 19 april organiseren twintig fietsondernemers uit Nijmegen de “Nijmegen Cycling Days”. Het weekend, dat geheel in het teken staat van innovaties op fietsgebied, begint met een E-bike testdag op het Honigcomplex, alle types electrische fietsmotoren kunnen getest worden. Naast e-bikes kunnen bezoekers ook houten, cardan en klassieke fietsen testen of een cursus voor loopfietsen volgen onder leiding van Daan Steenman. Voor kinderen is er is een springkussen, terwijl volwassenen koffie kunnen drinken in de koffiebar. De zaterdag wordt afgesloten met de bijzondere Fiets Film Nacht. Deze filmavond staat volledig in het teken van de fiets in de breedste zin van het woord. 28 fietsliefhebbers hebben een film gemaakt over de fiets. De inzendingen variëren van fietsvakanties tot downhill mtb, fietsen voor het goede doel en fietstechniek. Een professionele jury beoordeelt de films waarna de prijsuitreiking plaats vindt.

Op zondag organiseert het Dutch Bicycle Centre een open dag. De open dag begint ’s ochtends met de ligfiets-opstap-dag, waarbij een ligfiets getest kan worden en een route is uitgezet en wordt vervolgd door het International Cargo Bike Festival met bezoekers en standhouders vanuit heel de wereld. Alle mogelijkheden van transport op de fiets worden op deze beurs gedemonstreerd. Er zijn onder andere tienpersoonfietsen, gekoeld transport, verhuizingsfietsen en fietsdraaimolens te bewonderen, onder het motto “Alles kan op de fiets!”. Diezelfde middag vindt ook nog het NK-slowbiking plaats. Iedereen kan deelnemen aan de langzaamste 10 meter op de fiets.

De Nijmegen Cycling Days zijn een goed voorbeeld van de innoverende fietsbranche. Niet alleen ontwikkelt de branche zich op het gebied van techniek met bijvoorbeeld nieuwe riem- en cardan- aandrijvingen, ook met bijvoorbeeld 29inch wielen op de mountainbike en moderne e-bikes innoveert de branche. Ook de wereld rondom het fietsen wordt steeds uitgebreider. Joppe van Stiphout, één van de initiatiefnemers van de Dutch Cycling Days vertelt: “Een aantal jaar geleden kon je als wielerliefhebber alleen deelnemen aan een tourtocht of fietsvierdaagse. Maar de laatste tijd worden de evenementen steeds creatiever, er is meer te doen en te beleven!”

De “Nijmegen Cycling Days” vinden aankomend weekend 18 en 19 april plaats in Nijmegen op de Waalbandijk onder de nieuwe brug ( De Oversteek). Zaterdag van 10u tot 24u en zondag 13u tot 17 uur.