Afgelopen zondag is voor aanvang van de wedstrijd N.E.C. – De Graafschap de intentieverklaring ‘lokaal speciaal voetbalcompetitie’ getekend in het Goffertstadion. De competitie is opgericht om mensen met een beperking de mogelijkheid te bieden om te voetballen. Twee en een half jaar geleden startte N.E.C. Doelbewust en Federatie Amateurvoetbal Nijmegen dit initiatief samen met acht amateurverenigingen uit de regio. De competitie is een enorm succes en dit wordt nog eens extra bekrachtigd door ondertekening van de intentieverklaring.

N.E.C. Doelbewust voorzitter Berrie Schattenberg en de voorzitters van de verenigingen sv Hatert, vv OSC, sc Woezik, vv Heijen, De Treffers, Oranje Blauw, Unitas ’28 en Beuningse Boys waren zondagmiddag aanwezig om de verklaring te tekenen. Een mooi moment, want twee en een half jaar geleden voetbalden er nog maar vier mensen met een beperking bij sv Hatert. Momenteel zijn dat er 120 op en rond de Nijmeegse voetbalvelden. Om kennis en ervaringen uit te wisselen is het platform ‘speciaal voetbal’ opgericht. Vanuit dit platform is de competitie tot stand gekomen.

Peter Janssen, initiatiefnemer en voorzitter van de Voetbal+ afdeling van sc Woezik: “Het is fantastisch om te zien dat steeds meer verenigingen uit de regio zich
aansluiten. De competitie zit er bijna op en het eerste jaar is heel erg goed verlopen. In onze aanpak staat de succesbeleving van de sporter centraal, dus de spelregels worden aangepast naar sportieve prestaties en het cognitief vermogen van de sporter. De landelijke G-teams van de KNVB voorzien hier niet in en daardoor zijn de verschillen erg groot. Daarom hebben wij een competitie buiten het reguliere circuit opgestart.”

Het programma Speciaal Voetbal
Het startschot voor de competitie wordt jaarlijks gegeven bij de Special Day @N.E.C. Tijdens deze sport- en spelmiddag is er een speciaal voetbaltoernooi. Afsluitend is er elk jaar een netwerkborrel voor maatschappelijke organisaties die bij de doelgroep betrokken zijn. N.E.C. Doelbewust en de Federatie Amateurvoetbal Nijmegen verzorgen het hele jaar gastlessen in het speciaal onderwijs. Tevens hebben zij een adviserende rol als een verenging wil starten met speciaal voetbal en geven ze ondersteuning bij de werving van leden.

Erik Groenen, combinatiefunctionaris N.E.C Doelbewust en de Federatie Amateurvoetbal Nijmegen: “Zonder de gedrevenheid en passie van de amateurverenigingen die hierbij zijn aangesloten, was dit niet gelukt. Veel vrijwilligers van deze verenigingen steken hier week in week uit veel tijd en energie in. Naast de inzet van de amateurverenigingen laat deze competitie ook zien wat de kracht is in de samenwerking van N.E.C. Doelbewust en de Federatie Amateurvoetbal Nijmegen. De samenwerking tussen de amateurverenigingen en BVO begint steeds meer zijn vruchten af te werpen.”