Tijdens de Romeinenweek vindt op het Kops Plateau in Nijmegen-Oost de eerste editie van de Kopse Lente Tour plaats. Deze editie, georganiseerd door Stichting Kops Plateau, staat in het teken van de archeologische opgravingen op het plateau die door onder meer archeoloog J.H. Holwerda in het begin van de vorige eeuw werden uitgevoerd.

De eerste editie van de Kopse Lente Tour vindt plaats op zaterdag 2 en woensdag 6 mei 2015. Bij de informatieve rondleiding maken de bezoekers kennis met de archeoloog Holwerda en zijn activiteiten op het Kops Plateau. Holwerda begon in 1915 enthousiast en vol passie met het graven op het Kops Plateau. Zijn werk en interpretatie daarvan zijn door de jaren heen beschouwd, bekritiseerd en weerlegd door andere archeologen en wetenschappers.

In het licht daarvan zal door Emiel van der Laan, masterstudent Geschiedenis van de Radboud Universiteit, die voor deze rondleidingen zelf ook onderzoek verrichtte, aandacht besteed worden aan de verschillende verhalen die er door de jaren heen zijn opgetekend naar aanleiding van de opgravingen. Daarbij passeren Bataven, Romeinen en recente wetenschappelijke inzichten de revue.

Stichting Kops Plateau wil graag alle geïnteresseerden uitnodigen om op zaterdag 2 mei om 12.00 uur en/of op woensdag 6 mei om 14.00 uur kennis te komen vergaren over dit bijzondere cultuurhistorische plateau en haar opgravingsgeschiedenis.