Tijdens het afgelopen congres van D66 werd een motie aangenomen die oproept Nederlanders in het buitenland stemrecht te geven voor de Eerste Kamer. Eelco Keij, lid van D66 Rijk van Nijmegen en de afgelopen zes jaar actief als zelfstandig ondernemer in New York, was één van de indieners: ‘Bij de afgelopen verkiezingen voor de Provinciale Staten en daarmee indirect voor de Eerste Kamer werden opnieuw naar schatting minstens 800.000 Nederlanders buiten de deur gehouden: de Nederlanders op Bonaire, Sint Eustatius en Saba en in het buitenland. Nu is dat logisch voor de Provinciale Staten, maar allerminst voor de Eerste Kamer. De Eerste Kamer is wel degelijk van politieke invloed op het leven van álle Nederlanders, ongeacht waar ze wonen.’

Kiescollege
‘Op dit moment wordt er nagedacht over stemrecht voor inwoners van de BES-eilanden’, aldus Keij. ‘Dat zou kunnen in de vorm van een zogenaamd Kiescollege. Dat is een orgaan dat voor korte tijd wordt opgericht om de getrapte vorm van verkiezingen mogelijk te maken. Nederlanders buiten Nederland lijken echter vergeten te worden. Voor deze groep Nederlanders zijn vergelijkbare constructies mogelijk, maar deze kwestie wordt in Den Haag helemaal naar de achtergrond geschoven. Ik hoop dat ons geluid bij D66 deze situatie eens goed op de kaart zet.’

Betrokken Nederlanders
D66-fractievoorzitter Rob Jetten is blij met de actie van Keij, die samen met Arthur van Benthem (Philadelphia) en Jan Wouter Langenberg (Brussel) de motie opstelde. Jetten: ‘Nederlanders in het buitenland hebben een hele belangrijke waarde voor Nederland zelf. We merken dat hier in de grensregio: veel Nederlanders hier net over de grens zijn heel betrokken. Juist dankzij de technologische mogelijkheden is dat veel makkelijker geworden. Acties zoals zo’n motie van Eelco benadrukken dat weer eens extra. Ik hoop dat ze in Den Haag snel stappen kunnen zetten in de goede richting.’