Nijmegen moet doorgaan met het bieden van de basisvoorzieningen aan asielzoekers die in afwachting zijn van uitzetting. Dat vindt D66-voorman Rob Jetten: ‘In Nijmegen laten we mensen niet onder een brug slapen. Het gaat er juist om dat uitgeprocedeerde asielzoekers recht blijven houden op de minimale menswaardige voorzieningen, zonder drempels of voorwaarden.’ Als het aan D66 ligt, gaat de stad niet mee in het Haagse compromis dat gisteren door VVD en PvdA na dagenlang vergaderen werd gesloten. ‘Het is uit menselijk, maar ook uit praktisch oogpunt, een onwerkbaar en onverstandig Haags compromis.’

De straat op of naar Amsterdam of Utrecht
Jetten wil via een motie het college oproepen door te gaan met het bieden van bed, bad en brood. ‘We doen dat samen met GroenLinks en het CDA en ik
heb goede hoop dat een overgrote raadsmeerderheid het daarmee eens is. Toegang tot, laten we zeggen, een veilige plek, voedsel, water en kleding zijn minimumvereisten’, aldus Jetten. ‘We hebben het in Nijmegen bovendien over een heel klein groepje mensen. Die schoppen we niet de straat op en met die mensen gaan leuren naar Amsterdam of Utrecht is ook een belachelijk idee.’ Jetten zet vraagtekens bij de realiteitszin van de onderhandelaars van PvdA en VVD: ‘Weten ze wel hoe het hier in de gemeente geregeld is? Ik begrijp uit de uitspraken van de heren Aboutaleb en Van Aartsen dat ze niet eens bij de burgemeesters navraag hebben gedaan. Ik vind dit een hele vreemde gang van zaken en ik hoop dat we in Nijmegen als gemeenteraad en college hier eensgezind voor gaan liggen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.