Op 23 juni 1943 om 01.45 uur stortte een Britse bommenwerper, de Lancaster LM325, neer in de weilanden bij Beuningen. In het toestel zaten zeven Britse militairen waarvan er zes omkwamen bij de crash. Tim Barlow, een achterneef van één van de omgekomen militairen, heeft in 2012 het boek “Eight Minutes to Beuningen” uitgebracht over deze fatale vlucht en de omgekomen bemanningsleden.

Dit boek is ook voor u bereikbaar. Via de website van de gemeente Beuningen, www.beuningen.nl/boektimbarlow kunt u het lezen dan wel downloaden. Zeker met het oog op de herdenkingen dit jaar van 70 jaar bevrijding, is het een aanrader het boek eens door te kijken.

Eight Minutes in ruim 650 pagina’s
De Lancaster LM325 was beschoten door vliegtuigen van de Duitse bezetter, nadat ze terugkeerden van een missie boven Duitsland. Het vliegtuig heeft zo’n 8 minuten rondgecirkeld boven Beuningen, waarna de piloot het buiten de invloedssfeer van de bebouwing in het open land heeft laten neerstorten.

De titel van het boek “Eight Minutes to Beuningen” vertelt ons alles over wat er voorafgaand, tijdens en na 23 juni 1943 gebeurd is. In de ruim 650 pagina’s krijgt u een zeer gedetailleerd beeld van één van de dramatische gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog op het grondgebied van onze gemeente.

Plaquette
Op 23 juni 2013 om 01.45 uur, exact 70 jaar na dato, hebben Tim Barlow en ooggetuige Ab Bruisten een plaquette onthuld op de plek waar de Lancaster bommenwerper is neergekomen. Deze plek in Het Beuningse Veld is gelegen tegen de nieuwe ontsluitingsroute Verlengde Wilhelminalaan in Beuningen. Jaarlijks wordt er door de Britse militairen die meelopen met de Vierdaagse van Nijmegen en deze plek passeren, stil gestaan bij deze plaquette en herdenken zij de gevallen collega’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.